Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub11282020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

IZVADITE OSOBNE ISKAZNICE BIH

Svi vi Hrvati koji ste zbog spleta različitih okolnosti, rata, prognanstva napustili svoje domove iskoristite vrijeme nadolazećih godišnjih odmora i za vađenje osobne iskaznice BiH i samim tim obavite registraciju pred predstojeće izbore.

osobna bih

Ako ste protjerani ili odselili ne znači da ste nestali i da vaš glas i podrijetlo više ne vrijedi.

Pravo na osobnu iskaznicu imaju svi koji su bili na popisu stanovništva BiH.
Pravo na osobnu iskaznicu imaju i djeca bh. državljana rođena nakon 1991. godine.
Za osobnu iskaznicu ne morate se odreći državljanstva niti se odjaviti s prebivališta iz države sadašnjeg prebivališta ili boravka.
Zbog vađenja osobne iskaznice BiH nećete izgubiti bilo kakva stečena prava u toj državi niti vam se mogu uskratiti bilo kakva daljnja prava u toj državi.

UPUTE:

ZA OSOBE ROĐENE U BOSNI I HERCEGOVINI

1. U mjestu rođenja u općinskom matičnom uredu izvaditi rodni list i uvjerenje o državljanstvu.

2. Kao dokaz identiteta ovjeriti kod javnog bilježnika ili u općinskoj upravi prebivališta 1991. godine svoju trenutačno važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu države sadašnjeg prebivališta.

S ovim dokumentima otići u mjesni MUP prebivališta 1991. godine i na šalteru za osobne dokumente zatražiti izdavanje CIPS osobne iskaznice. To su osnovni dokumenti, a ako vam bude bio potreban još neki dokument, službenik tog ureda objasnit će vam daljnji postupak.

Administrativne općinske pristojbe za izdavanje ovih dokumenata i CIPS osobne iskaznice iznose do najviše 25 KM. Plaćanje je u KM ali svugdje je moguće sve valute zamijeniti za KM.

ZA OSOBE ROĐENE IZVAN BiH, A OBA RODITELJA SU BiH DRŽAVLJANI

1. U državi mjesta rođenja u općinskom matičnom uredu izvaditi rodni list – datum izdavanja ne smije biti stariji od 6 mjeseci.

2. Kao dokaz o identitetu ovjeriti dokumente kao i za rođene u BiH.

3. S ova dva dokumenta otići kod općinskog matičara u mjestu svog i roditeljskog prebivališta iz 1991. godine i zatražiti uvjerenje o državljanstvu.

Ako mjesto rođenja roditelja nije u mjestu prebivališta, potrebno je otići u mjesto rođenja oca i zatražiti ondje uvjerenje o državljanstvu ili zatražiti upis u knjigu državljana.
Sve upute oko državljanstva dobit ćete kod tog mjesnog matičara. Daljnji postupak je isti kao i kod osoba rođenih u BiH.

ZA OSOBE ROĐENE IZVAN BiH, A SAMO JE JEDAN RODITELJ BIH DRŽAVLJANIN

Osobe koje su rođene izvan BiH a samo im je jedan roditelj državljanin BiH, te ako do 23. godine svog života nisu zatražile upis u knjigu državljana BiH, po sadašnjem zakonu ne mogu ostvariti pravo na državljanstvo BiH ako 1991. godine nisu imali prebivalište u BiH.
Ako su imali prebivalište 1991. godine u BiH, isti je postupak kao i za druge.

Stoga je važno da za svoju djecu rođenu izvan BiH zatražite što prije upis u knjigu državljana!

PRESS GIP-a