Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub08082020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Novi projekti Središnjeg državnog Ureda za Hrvate u BiH

REZULTATI ZAJEDNIČKOG RADA I SURADNJE SU VIDLJIVI

Delegacija Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske predvođena državnim tajnikom Zvonkom Milasom bila je u radnom posjetu u Bosni i Hercegovini - posjetili su općinu Jajce i općinu Vareš u kojima su održani sastanci s predstavnicima lokalnih vlasti, Hrvatima koji žive u tim općinama, održani su i susreti s predstavnicima crkve, posjećene su izložbe a državni tajnik Milas sudjelovao je i na Svečanosti povodom 20 godina rada Udruge Majka Terezija.

Vares i Milas

Trend razvoja u općini Jajce treba nastaviti 

Dana 19. srpnja održan  je sastanak u Općini Jajce. Načelnik g. Hozan  i Predsjednik Vijeća g. Šimunović zahvalili su na dugogodišnjoj podršci u projektima koje Vlada Republike Hrvatske podupire a kojima je cilj doprinijeti razvoju i boljem životu svih građana Jajca, njihovom opstanku ali i povratku. Državni tajnik Milas na samom je početku svog obraćanja istaknuo  kako su rezultati zajedničkog rada i suradnje itekako vidljivi te da je vidljivo djelovanje Hrvata koji daju poseban doprinos kako u očuvanju kulturne baštine tako i u drugim segmentima razvoja. Naglasio je da će  Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i dalje pružati podršku i pomoć da se takav trend razvoja nastavi. „Jajce je grad prirodnih ljepota i grad kulture koji treba oplemeniti na način da ta kultura osigura svim građanima ugodan život i ne samo njihov opstanak, već i da Jajce postane mjesto gdje će ljudi dolaziti i rado na tom području živjeti.“ – poručio je Milas.

Nakon sastanka s predstavnicima Općine Jajce delegacija  je posjetila crkvu Svete Marije i Opću bolnicu Jajce te Franjevački samostan Sveti Luka, a boravak u Jajcu završen je radnim sastankom s predstavnicima Hrvata općine Jajce.

Završeni projekti u općini Vareš u kojima je Vlada Republike Hrvatske dala potporu

Službeni boravak u Bosni i Hercegovini nastavljen je  posjetom općini Vareš. Državnog tajnika je u svom uredu dočekao općinski načelnik Zdravko Marošević sa suradnicima te ga upoznao sa stanjem u općini Vareš i zahvalio Vladi Republike Hrvatske na dosadašnjoj potpori. „Škole, knjižnice, vodovod, ceste – samo su dio projekata koji ne bi mogli biti završeni bez potpore Vlade Republike Hrvatske i na tome Vam se, u ime svih žitelja Vareša, neizmjerno zahvaljujemo.“ - rekao je načelnik Marošević. Tijekom svog boravka u Varešu državni tajnik Milas nazočio je  Svečanoj akademiji u povodu 20. obljetnice rada Udruge građana Majka Terezija, obišao prostorije novootvorenog Radničkog doma čija je obnova najvećim dijelom provedena sredstvima Vlade Republike Hrvatske. Tom prilikom razgledali su izložbu likovnih radova s 4. Međunarodne likovne kolonije održane ove godine u Borovici.

Moram izraziti zadovoljstvo što sam bio na proslavi 20 godina rada Udruge Majka Terezija, s načelnikom obišao nekoliko destinacija koje govore o povijesti Vareša, o tome što Vareš je, koje govore o povijesti Hrvata u ovom kraju. Razgovarali smo o suradnji, razgovarali smo o projektima i o onome što Varešu može dati jedan pomak u smislu poboljšanja životnih uvjeta. Mislim da ovakvim načinom suradnje, dakle, razgovorom direktno sa nositeljima vlasti u općini, možemo na najbolji način naći sve one projekte koji će značiti napredak u svakodnevnom životu. Ovaj kraj ima potencijal, ima perspektivu koje moramo svi zajedno oživotvoriti i ostvariti kako bi mladi, koje sam danas vidio, ostali ovdje i nastavili živjeti“ naglasio je državni tajnik Milas.

Na kraju posjete izaslanstvo je obišlo prostorije Male škole časnih sestara u Varešu, kao i župnu i staru crkvu u Varešu uz kratko druženje kod župnika fra Mirka Majdandžića, a posjet Bosni i Hercegovini završio je na 6. Večeri folklora „Tijaljsko silo“ u općini Grude, javljaju iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, a tekst je potpisala glasnogovornica Marija Pušić.

Anto Pranjkić

Fra samostan Jajce i Milas