Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pon08032020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Registrirajte se za Lokalne izbori 2020. u BiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine jednoglasno je donijela Odluku o raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora 2020. godine, koji bi se trebali održati u nedjelju 4. listopada ove godine. Odlukom o raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora 2020. godine, raspisuju se neposredni izbori za 64 općinska vijeća u Federaciji BiH, 56 skupština općina u Republici Srpskoj, 120 načelnika općina u BiH, 14 gradskih vijeća u Federaciji BiH, sedam skupština gradova u RS-u, 22 gradonačelnika u BiH i Skupštinu Brčko Distrikta.

Dakle odlukom je predviđeno da izbori budu održani u nedjelju 4. listopada ove godine što znači da ćemo birati i predstavnike i naše općine Modriča. Ne smijemo dozvoliti da ostanemo bez predstavnika Hrvatskog naroda.
Ako želite ostvariti svoje biračko pravo i glasovati na predstojećim Lokalnim izborima, obavezni ste da podnesete prijavu Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine.

izbori
Do sada vam je Centralna izborna komisija BiH dostavljala obrazac prijave PRP-2 na adresu koju ste naveli prilikom vaše posljednje prijave za glasovanje. Obrazac prijave PRP-2 vam je dostupan na internet-stranici Centralne izborne komisije BiH na ovome linku www.izbori.ba ili klikom ovdje!

Napominjemo:  Svi birači koji su glasovali na prethodnim Općim izborima 2018. godine, ispunjavaju obrazac prijave PRP-2 i isti dostavljaju Centralnoj izbornoj komisiji BiH priloživši uz obrazac kopiju jednog od važećih identifikacijskih dokumenata s fotografijom. Navedeni obrazac možete preuzeti klikom ovdje - PRP-2

Svi birači koji nisu glasali na posljednjim Općim izborima 2018. godine ili se prvi put prijavljuju, ispunjavaju i potpisuju obrazac PRP- 1 i isti dostavljaju Centralnoj izbornoj komisiji BiH, uz relevantne priloge. Navedeni obrazac možete preuzeti klikom ovdje - PRP-1.

Ako privremeno boravite izvan BiH, da biste se prijavili za glasanje izvan BiH potrebno je da posjedujete važeći identifikacijski dokument BiH (dostavljate kopiju jednog od tri važeća dokumenta – osobna karta ili vozačka dozvola te putovnica-pasoš BiH).

Ako imate status izbjeglice, a ne posjedujete važeće dokumente BiH (osobnu kartu ili vozačku dozvolu), dokumenti koje trebate dostaviti uz prijavni obrazac su:
1.  dokument za dokazivanje državljanstva BiH (uvjerenje o državljanstvu BiH, ne starije od 6 mjeseci ili kopiju važećeg pasoša-putovnice BiH)
2.  dokument za dokazivanje identiteta s fotografijom (kopiju važećih isprava izdanih od strane zemlje domaćina ili kopiju izbjegličkog kartona izdanog od vlade zemlje domaćina ili druge međunarodne organizacije)
3.  Dokaz o prebivalištu u BiH (kopiju potvrde o prebivalištu ili kopiju osobne karte u cijelosti iz 1991. godine).

lokalni izbori 900

Detaljne informacije o načinu prijave i potrebnim dokumentima koji se prilažu uz prijavu možete pročitati klikom ovdje - Vodič za birače izvan BiH

Popunjeni obrazac, potpisan na istovjetan način kao na važećem identifikacijskom dokumentu, te priložene skenirane  dokumente  možete dostaviti na sljedeći način:
- elektronskim putem na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.;
- telefaksom na sljedeće brojeve:+38733251333; +38733251334;
- putem pošte na adresu: Izbori u Bosni i Hercegovini, Poštanski pretinac 451, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina.

Centralna izborna komisija BiH će vas blagovremeno obavijestiti putem medija, internet stranice Centralne izborne komisije BiH, diplomatsko – konzularnih predstavništava BiH, klubova i udruženja građana Bosne i Hercegovine u inozemstvu i uredima međunarodnih, vladinih i nevladinih organizacija koje rade na pitanju izbjeglica i pitanju migracija o krajnjem roku za dostavljanje prijave za glasanje izvan BiH.

Centralna izborna komisija BiH poziva sve birače koji žive izvan Bosne i Hercegovine da se odmah registriraju za glasovanje na Lokalnim izborima 2020.

PRESS GIP-a