Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub04042020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Mi nismo samo narod, mi smo obitelj

Zbog koronavirusa svi se moramo privremeno fizički razdvojiti da bismo ostali zajedno. Hrvati izvan Hrvatske svjesni su da fizička i prostorna udaljenost ne oslabljuje ni hrvatski duh, ni hrvatsko zajedništvo. Uvijek ostajemo jedno. Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas uputio je poruku zahvale i potpore Hrvatima širom svijeta. Poruku, koju je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio na svojoj Internet stranici donosimo u cjelosti:

Opširnije:Mi nismo samo narod, mi smo obitelj

Zašto Ministarstvo znanosti i obrazovanja opstruira Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu

Na najnovije prozivke ministrice znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske prof. dr. sc. Blaženke Divjak reagirao je Priopćenjem za javnost dekan prozvanog Fakulteta prof. dr. sc. Pavo Barišić. Priopćenje donosimo u cijelosti:

Ministrica Blaženka Divjak, na tiskovnoj konferenciji koja je održana u Ministarstvu znanosti i obrazovanja 13. siječnja 2020., izjavila je da Ministarstvo nije dobilo odluku Senata Sveučilišta u Zagrebu da su Hrvatski studiji postali fakultet. Ta tvrdnja nije točna.

Opširnije:Zašto Ministarstvo znanosti i obrazovanja opstruira Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu

Sud odbio žalbu ministrice Divjak i potvrdio zakonitost upisa Fakulteta

Visoki trgovački sud Republike Hrvatske donio je 4. veljače 2020. Rješenje kojim je kao neosnovanu odbio žalbu Ministarstva znanosti i obrazovanja protiv upisa Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Sud je ujedno potvrdio Rješenje Trgovačkoga suda u Zagrebu kojim je Fakultet upisan u sudski registar. Rješenje o upisu javne ustanove Fakulteta hrvatskih studija postalo je tako pravomoćno, a pravna osobnost Fakulteta neprijeporna. Time je propao i zadnji u nizu pokušaja ministrice Blaženke Divjak i čelnikâ Nezavisnoga sindikata znanosti i visokoga obrazovanja – Vilima Ribića, Igora Radeke, Vesnice Garašić i Ane Petošić – da onemoguće reformu Hrvatskih studija i spriječe njezino dovršenje uspostavom Fakulteta hrvatskih studija.

Opširnije:Sud odbio žalbu ministrice Divjak i potvrdio zakonitost upisa Fakulteta

HRVATSKA U NEDJELJU BIRA PREDSJEDNIKA/CU

U inozemstvu se bira u 47 zemalja, na 124 biračka mjesta, trećina ih je (44) u Bosni i Hercegovini. Izađite na izbore! Hrvatski birači u nedjelju odlučuju tko će u idućih pet godina biti na čelu države - aktualna predsjednica ili netko od njezinih 10 protukandidata, a riječ je o njih tri milijuna 855 tisuća birača u Hrvatskoj i inozemstvu.

Opširnije:HRVATSKA U NEDJELJU BIRA PREDSJEDNIKA/CU

Priopćenje Hrvatskog studentskog zbora

Hrvatski studentski zbor izrazio potporu studentima i Fakultetu hrvatskih studija. Hrvatski studentski zbor, koordinativno tijelo studentskih zborova devet hrvatskih sveučilišta i Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola, na 5. sjednici održanoj u Mostaru, 15. veljače 2020. jednoglasno je prihvatio poziv Studentskoga zbora Sveučilišta u Zagrebu da se solidarizira sa studentima Fakulteta hrvatskih studija i podupre nastojanja Studentskoga zbora Fakulteta u očuvanju dostojanstva studenata i integriteta ustanove na kojoj studiraju.

Opširnije:Priopćenje Hrvatskog studentskog zbora

Nacionalna sramota u hrvatskome glavnom gradu

Pod naslovom “Nacionalna sramota u hrvatskome glavnom gradu”, Ivan Tolj, Ivan Kapular, Marinko Krešić i Mile Ćuk u nedjelju su u priopćenju za javnost naveli kako su se na koncertu Lepe Brene vijorile jugoslavenske zastave sa zvijezdom petokrakom pod kojima su počinjeni nebrojeni zločini nad hrvatskim narodom te upitali je li moguće da je društveno prihvatljivo i da nije kažnjivo mahati zločinačkim zastavama usred glavnoga grada suverene i međunarodno priznate države.  Priopćenje objavljujemo u cijelosti:

Opširnije:Nacionalna sramota u hrvatskome glavnom gradu

Predsjednik Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH Ivan T. Grbešić posjetio Fakultet hrvatskih studija

Nakon osnutka Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu jača interes iseljenih Hrvata za novu ustanovu. Radi povezivanja i jačanja suradnje u četvrtak, 13. veljače 2020. u Velikoj vijećnici Fakulteta dekan prof. dr. sc. Pavo Barišić sa suradnicima primio je Ivana T. Grbešića, predsjednika Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, inače poduzetnika i pravnika iz Kanade, u čijoj tvrtki radi više od petsto odvjetnika.

Opširnije:Predsjednik Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH Ivan T. Grbešić posjetio Fakultet hrvatskih studija

ADVENT U ZAGREBU IDE PUNOM PAROM

Advent u Zagrebu ide punom parom. Na Zrinjevcu i Štrosmajerovom trgu, kad se krene od Glavnog željezničkog kolodvora do Trga bana Jelačića. Advent koji ima europski štih, a veliki je izbor ponude. Od klizanja za djecu i odrasle, do gastronomske i trgovačke ponude. Tu je i Fuliranje, izvorno zagrebački stari običaj okupljanja uz španciranje i glazbu, poput gospon Fulira.

Opširnije:ADVENT U ZAGREBU IDE PUNOM PAROM

Pozivnica na svečano predstavljanje HRVATSKOGA ISELJENIČKOG ZBORNIKA 2020.

Hrvatska matica iseljenika ima čast pozvati Vas na svečano predstavljanje HRVATSKOGA ISELJENIČKOG ZBORNIKA 2020., koje će se održati u srijedu, 12. veljače 2020. u 13 sati u HMI-ju, Trg Stjepana Radića 3, Zagreb. Zbornik će predstaviti: ravnatelj HMI-ja prof. Mijo Marić, prof. dr. sc. Željko Holjevac, ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar; izv. prof. dr. sc. Marijeta Rajković Iveta, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, te urednica Vesna Kukavica.Voditeljica promocije: Ljerka Galić.

Opširnije:Pozivnica na svečano predstavljanje HRVATSKOGA ISELJENIČKOG ZBORNIKA 2020.

GAŠPAREVIĆ DOBIO ZAHVALNICU EKONOMSKOG FAKULTETA U SPLITU

Naš suradnik Pejo Gašparević dobio je posebnu Zahvalnicu od Ekonomskog fakulteta u Splitu u povodu 45. godišnjice postojanja ove visokoškolske ustanove. Ovo je priznanje Gašpareviću dodijeljeno kao novinaru Hine za dugogodišnju suradnju i medijsko praćenje aktivnosti na splitskom Ekonomskom fakultetu.

Opširnije:GAŠPAREVIĆ DOBIO ZAHVALNICU EKONOMSKOG FAKULTETA U SPLITU

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac