Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Uto08112020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Naš novinar Pejo Gašparević odlikovan za zasluge u kulturi

ZAGREB, 17. kolovoza 2016. (Hina) - Predsjednica Republike  Kolinda Grabar Kitarović je za osobite zasluge za kulturu i njeno promicanje u Republici Hrvatskoj i u svijetu odlikovala Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića trinaestero zaslužnih, među kojima i dugogodišnjeg Hininog novinara Peju Gašparevića.

pejo gasparevic 700x400"Ugodno sam iznenađen ovim priznanjem i doživljavam ga kao neku vrstu nagrade za moj dosadašnji angažman u novinarstvu, u kojemu sam već tri desetljeća. Na neki način ovo doživljavam i kao priznanje mojoj redakciji i kući Hini, u kojoj sam od prvih mjeseci njezinog osnutka 1990.  Osim toga, ovo priznanje je i vrsta satisfakcije za cjelokupan stres pa i neugodnosti koje katkad po prirodi posla proživljavam. Hvala onima koji su odlučivali o ovom priznanju, koje iznimno visoko cijenim", izjavio je Pejo Gašparević u povodu odlikovanja, za koje je saznao od kolega, dok je bio na novinarskom zadatku na Hvaru.
 
Pejo Gašparević rođen je u Domaljevcu, u Bosanskoj Posavini 4. srpnja 1961.,  diplomirao je na Odsjeku za južnoslavenske jezike i književnost Filozofskoga fakulteta u Sarajevu. Najprije je nekoliko godina radio honorarno u sarajevskim Večernjim novinama, a u Hini od njezina osnutka 1990., kao dopisnik iz Sarajeva, Splita, Mostara, pa ponovno iz Splita, u kojemu i živi s obitelji. Izvještavao je i za Hrvatsku televiziju i Hrvatski radio, objavljivao u sarajevskom Oslobođenju, zagrebačkom Večernjem listu i Danasu, te splitskoj Slobodnoj Dalmaciji. Surađivao je s Glasom Amerike, Slobodnom Europom i drugima te BBC-jem na hrvatskom komentirajući zbivanja u BiH i njezine odnose sa susjedima. Surađuje s mostarskim Dnevnim listom i s Radio Deutsche Welle, sudjeluje u medijskim diskusijama, okruglim stolovima i simpozijima.
 
Godine 2015. uvršten je u "Hrvatsku enciklopediju BiH", u kojoj je zabilježena i, kako se navodi, njemu važna poruka nobelovca Ive Andrića: "Dokle god si živ, dužan si raditi za zavičaj". Odluka predsjednice Republike iz lipnja objavljena je u Narodnim novinama u kolovozu (br. 73).
 
Predsjednica je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge za kulturu i njeno promicanje u Republici Hrvatskoj odlikovala i Elvisa Bošnjaka, Branku Brekalo, Zrinku Cvitešić, Nenni Delmestre, dr. sc. Vinicija Lupisa, Mira Radalja, Gorana Raku, Oku Ričko Varlaj, Dražena Siriščevića, Ivanu Šojat, Tenu Štivičić i Višnju Zgagu.

Redakcijsko izviješće

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac