Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub07042020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

13-godišnja djevojčica iz Modriče rodila dijete

Šokantnu vijest o porodu 13-godišnje djevojčice na Ginekologiji u Brčkom potvrdio je šef ove zdravstvene ustanove prim. dr Slavko Nikić kazavši da se radi o Romkinji iz Modriče koja je primljena u subotu uvečer u bolnicu. Primljena je u stanju poroda i mi smo, u skladu s procedurama u ovakvim slučajevima, carskim rezom uspješno obavili porod – beba je teška 2,7 kilograma i obadvije su dobro – rekao je Nikić.

brcko bolnica
O događaju su upoznati Policija i Tužilaštvo distrikta gdje su, rečeno nam je, poduzet proces na provjerama cijelog slučaja, kako bi se utvrdili počinitelji mogućih krivičnih djela.

Da je ovo drastičan, ali ne i jedinstven i usamljen primjer poroda maloljetnih i nepoznatih djevojčica u Brčkom, ozbiljno su i u više navrata, kaže dr Nikić, upozoravali sve institucije vlasti i ostalih ustanova za brigu o djeci, ali bez reakcije.

– Ne znam zašto biraju Brčko, ali imamo puno slučajeva ove vrste. Dolaze nam djevojčice iz okruženja, čak i iz Srbije, uglavnom se lažno predstavljaju i nemaju osiguranje. U skladu s našom etikom i dogovorom da pomognemo, obavimo porode i zaštitimo živote, mi – za razliku od mnogih ustanova, tako i postupamo – kaže šef brčanske Ginekologije.

– Ali nedopustivo je da na naše apele nitko ne reagira, da se o tome ćuti i ne otvora rasprava i šira društvena aktivnost koja će stati u zaštitu djece i svih njihovih sloboda – dodaje šef brčanske Ginekologije uz još jedan poziv i institucijama i javnosti da “ne guraju glavu u pijesak”.
Ne zvanično saznajemo da su roditelji djevojčice dali suglasnost za njenu vezu s punoljetnim muškarcem koga, čak i ako je to točno, čeka zatvorska kazna od jedne do osam godina zbog spolnog odnosa sa djetetom.

PRESS GIP-a

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka