Koncert zbora "Hor Bulgaria" oduševio publiku u Modriči

U srijedu 21.06.2017. je  muški pravoslavni zbor "Hor Bulgaria" iz Sofije u katoličkoj crkvi Rođenja BDM u Modriči priredio izniman glazbeni i duhovni doživljaj. Svojom izvedbom blagdanskih napjeva iz bogate glazbene riznice katoličke i pravoslavne crkve vokalni zbor "Hor Bulgaria" pjesmom, to jest molitvom, duhovno je proveo publiku kroz razdaljine od 882. godine do 19. stoljeća.

koncert modrica foto 1Već od kanona "Gospodi, pomiluj" iz XI. stoljeća s kojim je Hor Bulgaria započeo koncert, publika je mogla osjetiti svu osobitost bugarske glazbe i interpretacije pravoslavnih napjeva.

Iako posebno poznati kao tumači crkvenoslavenskog pjevanja, jednako dobro su osjetili i publici prenijeli svu duhovnost stare sakralne glazbe zapadnog kršćanstva izborom napjeva iz zbirke Cithara octochorda koja je skladana po uzoru na gregorijanski koral ali i na svjetovne napjeve s melodijskim sličnostima slavenskih naroda. Prvi put je neki inozemni zbor izveo djelo koje se smatra klasičnim djelom izvorne hrvatske crkvene popijevke.

koncert modrica foto2

Svojim prvorazrednim zborskim pjevanjem kojim slave Boga, pod ravnanjem dirigenta akademika Valentina Bobevskog i s izvrsnim solističkim dionicama Kirila Popova, Velislava Veleva i Dimitra Pramatarova, iskrenošću i sugestivnošću stvorili su posebnu atmosferu i povezali publiku u mističnosti glazbe koja doseže nebeski mir i briše sve razlike.
 
Koncert je održan u okviru Vrhbosna festivala - međunarodnog festivala stare glazbe, u organizaciji Napretkove zaklade Otvorena kuća – Centar za mir i kulturu dijaloga i udruge Prosoli - Sveta glazba.

 koncert modrica foto3
Za GIP piše Goran Štrbac
Otvorena kuća - Centar za mir i kulturu dijalogakoncert modrica foto4