Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Čet07092020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Apel premijeru Plenkoviću za ispravljanje nepravde prema Bosanskoj Posavini

Kako doznajemo, Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu uputit će ovih dana otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske sa zahtjevom da se hitno otvori jedan konzularni odjel Republike Hrvatske na prostoru Bosanske Posavine. U ovoj neformalnoj organizaciji ističu kako su i ovi izbori pokazali da su Hrvati Bosanske Posavine zapostavljeni u odnosu na one koji žive na drugim prostorima Bosne i Hercegovine.

Opširnije:Apel premijeru Plenkoviću za ispravljanje nepravde prema Bosanskoj Posavini

NAJAVLJUJEMO: patron župe u Donjoj Tramošnici

Na blagdan Sv. Ive krstitelja 24 lipnja 2020. godine mještani Donje Tramošnice slave svoj patron župe a svečanu svetu misu predvodi uzoriti kardinal Vinko Puljić u 11.00 sati.
Za ovogodišnji PATRON pripremaju devetnicu i trodnevnicu, bližu i dalju pripravu. Naime, po zagovoru sv. Ive žele se duhovno i materijalno obnoviti i vratiti na svoja ognjišta i u svoju domovinu.

Opširnije:NAJAVLJUJEMO: patron župe u Donjoj Tramošnici

Završen tehnički pregled mosta na koridoru Vc kod Svilaja

Most preko Save kod Svilaja završen je u cijelosti, objekt je bez uvjetnih primjedbi prošao tehnički pregled nakon čega slijedi izdavanje uporabne dozvole, dok će puštanje u promet biti po dovršetku radova na dijelu trase u Bosni i Hercegovini, priopćili su u petak iz Hrvatskih autocesta (HAC).

Opširnije:Završen tehnički pregled mosta na koridoru Vc kod Svilaja

Obilježena obljetnica stradanja kostrčkih branitelja i civila

Mještani Kostrča su se tradicionalno okupili 31.05.2020. kraj Spomen obilježja u središtu mjesta, kako bi odali dužnu počast svojim sumještanima, svim stradalim braniteljima i civilima, koji su tijekom Domovinskog rata položili svoj život u obrani rodnih ognjišta.kostrc

U znak tužnog sjećanja iz Domovinskoga rata u kojem su na današnji dan 1995.g. od neprijateljske granate poginula tri pripadnika Kostrčke satnije 3. bojne 106 HVO br Orašje Marko Živković, Mato Baotić i Miroslav Baotić. prisjetili su se i svih drugih poginulih i umrlih 13 branitelja i 5 civila iz Mjesne zajednice Kostrč, u suradnji s udrugama iz Domovinskoga rata, MZ Kostrč organizirala je obilježavanje godišnjice stradanja branitelja i civila, kao i Dana branitelja, dragovoljaca, veterana, ratnih vojnih invalida i sudionika Domovinskoga rata, pripadnika 3.Bojne 106.brigade HVO Orašje.

kostrc2

Najprije je se u 11.00 sati u crkvi UBDM na Raščici služila sveta misa za poginule i umrle branitelje iz Kostrča, a potom je, pred velikim brojem mještana i gostiju, upriličeno polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Spomen obilježja. Okupljeni su evocirali uspomene iz ratnog vremena, prisjetili se teških bitaka i svojih stradalih hrabrih suboraca, a najteže je bilo roditeljima poginulih branitelja, koji su u tišini kleknuli i molili za svoje sinove.

kostrc3

Vijence su položili predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata MZ Kostrč, Temeljnog ogranka HDZ Kostrč, Mjesne zajednice Kostrč, Ministarstva branitelja i Udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO Orašje predvođeni ministrom Marijanom Kopićem, kao i predstavnici općine Orašje s načelnikom Stankom Vincetićem i Mariom Oršolićem predsjednikom OV Orašje. Opijelo za sve poginule izmolio je fra Mario Jurić, gvardijan Franjevačkog samostana Tolisa, a potom je u mjesnom Domu upriličen domjenak za mještane i goste

PRESS GIP-akostrc uska

Mi činimo dobra djela našem gradu

Nakon što su sigurnosne mjere ublažene i nakon što se situacija s korona virusom poboljšala, poslije tromjesečnog rada i organiziranja online aktivnosti, lokalni tim Odžak, Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini su odlučili da organiziraju aktivnost i tako obraduju građane na ulicama Odžaka!

Opširnije: Mi činimo dobra djela našem gradu

Skromna proslava "Dana sjećanja 2020." u Odžačkom kraju

Mjesec svibanj ove godine obilježen je 75. obljetnicom od završetka Drugog svjetskoga rata. Među narodima Europe i svijeta koji komemoriraju tu obljetnicu i naš narod oživljava povijesno sjećanje na svibanj 1945. godine. Prestanak oružanih sukoba, bombardiranja, rušenja i umiranja doživjeli su narodi Europe kao veliko olakšanje, kao uspostavu mira i slobode koju je očekivao i hrvatski narod u BiH i Posavini. No, mjesec svibanj 1945. godine, u našoj domovini posebno se pamti kao mjesec strašnih pokolja zarobljenih vojnika i ubijanja nevinih ljudi.

Opširnije:Skromna proslava "Dana sjećanja 2020." u Odžačkom kraju

Otvaranje i blagoslov Doma za starije u Gornjoj Tramošnici

Arheološki nalazi iz brončanoga doba, doba neolitika, i antičkoga razdoblja potvrđuju da je ovaj dio Bosanske Posavine od davnina bio naseljen. Do Domovinskog rata u Gornjoj i Donjoj Tramošnici je živjelo oko 5 tisuća Hrvata. Danas živi manje od četiri stotine Hrvata u obadvije Tramošnice.

Opširnije:Otvaranje i blagoslov Doma za starije u Gornjoj Tramošnici

Sjećanje na Dane sjećanja

Na samom kraju Drugog svjetskog rata, počevši od 19. travnja 1945. partizanske jedinice su u Posavini izvele „Operaciju Vlaška Mala“, poznatiju pod imenom Bitka za Odžak. Cilj joj je bio skršiti zadnji otpor preostalih lokalnih hrvatskih snaga koje se nisu htjele povući prema zapadu i odbijale predaju te nastavljale pružati žestok otpor znatno jačim i brojnijim partizanskim jedinicama sve do 25. svibnja 1945.godine.

Opširnije:Sjećanje na Dane sjećanja

Kardinal Vinko Puljić krizmao 70 krizmanika u župi Tolisa

Mladost i ljepota prošarana osmjesima 70-toro krizmanika u župi UBDM u Tolisi obogatila je dolazak Vrhbosanskog nadbiskupa Vinka kardinala Puljića na proslavu blagdana Svetog Ante Padovanskog. Pohod Uzoritog kardinala najvećoj posavskoj župi bio je u znaku podjele Sakramenta Svete Potvrde za 36 dječaka i 34 djevojčice iz D.Mahale, Tolise, Kostrča, Matića i Ugljare, sela koja gravitiraju župi Tolisa na čijem čelu je gvardijan fra Mario Jurić koji je u ime župne zajednice zahvalio kardinalu na upućenim pastirskim riječima krizmanicima i vjerničkom puku posavskog kraja.

Opširnije:Kardinal Vinko Puljić krizmao 70 krizmanika u župi Tolisa

Dok čekamo bolje sutra, radimo na ostvarenju svojih snova

Problemi izazvani pandemijom koronavirusa spriječili su veliki broj mladih da uživaju u svakodnevnim aktivnostima. Mnogi su svoje urede „preselili“ u svoja četiri zida, učenici osnovne i srednje škole nastavu prate putem online platformi, dok drugi slobodno vrijeme koriste kako bi obrađivali zemlju.

Opširnije:Dok čekamo bolje sutra, radimo na ostvarenju svojih snova

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka