Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pon07132020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Posatavljen vodotoranj hrvatskog grada heroja u ODŽAKU

U organizaciji Udruge mladih „Cvijet milosti“ te podršku lokalnog poduzeća Strolit d.o.o iz Odžaka, i ministarstva prometa, veza, turizma i zaštite okoliša Vlade Županije Posavske u četvrtak 14. studenog. 2019. godine u Odžaku na kružnom toku koji se nalazi na sjevernom ulazu iz pravca Modriče, kod zaobilazne ceste koja će se spojiti na autocestu cV podignut je vodotoranj simbol grada heroja Vukovara.

S ovim projektom mještani Odžaka žele pokazati da su uz građane Vukovara, njegovu muku, stradanje i herojstvo koje se nikada neće i ne smije zaboraviti.

odzak vukovar 1024

Isto tako su u srpnju ove 2019. godine na sličan način obilježili i godišnjicu genocida u Srebrenici kao počast žrtvama i opomenu da se Vukovar i Srebrenica više nikada, nikome i nigdje ne ponove, za naš portal kazao je ministar Anes Osmanović.

odzak cvijet milosti

Također je važno napomenuti kako je Udruga Koraci mira iz Odžaka u prošloj godini organizirala pješačenje od Zagreba preko Vukovara do Srebrenice, a u ovoj godini Marš mira Dubrovnik-Sarajevo-Tuzla-Srebrenica, te danas 15. studenog 2019. godine u 10 sati s ovog kružnog toka krenulo je tridesetak sudionika na Marš Mira Odžak - Vukovar 2019.

odzak kolona

Srce krvari i bolno je kada se spomenu stratišta nedužnih ljudi, stoga to NE ZABORAVIMO A BUDUĆNOST GRADIMO, poruka je ministarstva prometa, veza, turizma i zaštite okoliša Vlade Županije Posavske, Udruge mladih „Cvijet milosti“ i lokalnog poduzeća Strolit d.o.o iz Odžaka koji žele vratiti pozitivno ozračje u svoj grad.

Dakle simboli Cvijeta i Vukovarski toranj bit će svake godine postavljeni na ovaj kružni tok u srpnju i studenom a u ostalim vremenskim razdobljima na kružnom toku bit će postavljeno veliko srce koje simbolizira zajedniču ljubav, suživot i toleranciju u kojem će se ispisivati čestitke za državne i vjerske blagdane.

odzak srce

Ukratko ćemo napomenuti kako je gore navedeno ministarstvo zajedno s općinom Odžak te Udrugom ljubitelja prirode "Lipa", Cvijet milosti kao i vjerskih zajednica iz Odžaka u subotu 13.7 2019. godine organiziralo „Biciklijadu sjećanja“, zapravo bilo je to sjećanje na dan kada je protjerano stanovništvo Odžaka 1992. godine, dan koji je mještanima Odžaka kao i okolnih mjesta promijenio život. Na taj dan su ostali bez igdje i čega, postali su izbjeglice i rasuli se diljem kugle zemaljske. Te godine je u općini Odžak ubijeno 97 civila koji su ostali na svom pragu, računajući da će preživjeti jer nikome nisu bili dužni a ni krivi. Ubili su sve što se tih dana kretalo po Odžaku. Na svu sreću nije ih ostalo više jer da jest, sigurno bi imali prvi genocid, a kosti mještana bi i danas tražili po masovnim grobnicama.

odzak biciklijada 1

Također je vrijedno spomena da su ove godine Udruga ljubitelja prirode „Lipa Odžak“ i ministarstvo prometa, veza, turizma i zaštite okoliša Vlade ŽP zatvorile stare oronule zgrade u centru grada panoima na kojima su djeca iz osnovnih škola prezentirala svoje likovne radove na temu zaštite okoline povodom Dana planete zemlje.

odzak zgrade

Dakle hvale vrijedano je ministarstvo prometa, veza, turizma i zaštite okoliša Vlade ŽP na čelu s ministrom Anesom Osmanović jer se posljednjih godina pokazalo kao organizator brojnih aktivnosti koje su pozitivno sprovedene u Odžaku.

Za GIP piše Mišo Perak

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka