Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pon06012020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Povijesni susret pape Franje i pape u miru Benedikta XVI

susret papa

Susret dvaju papa, sadašnjega i bivšega, jedinstveni je povijesni događaj. Papa Franjo doputovao je helikopterom u Castel Gandolfo, 30 kilometara južno od Rima, objavili su talijanski mediji. Nakon toga, papa se sa svojim prethodnikom odvezao u papinu ljetnu rezidenciju, u kojoj Joseph Ratzinger privremeno boravi otkako je 28. veljače odstupio s dužnosti.

Razgovarali su u knjižnici rezidencije, nakon čega su ručali. Papa Franjo se nakon susreta vratio u Vatikan, objavila je tiskovna služba Svete Stolice.

Donosimo i izvještaj o. Federica Lombardija, vatikanskog glasnogovornika:

Helikopter je sletio u Castel Gandolfo, na heliodrom, oko 12.15, a automobil s Papom u miru se približio mjestu slijetanja helikoptera. Sveti Otac je sišao: u pratnji su bili zamjenik državnog tajnika mons. Becciu, mons. Sapienza i mons. Alfred Xuereb. Čim je Papa sišao, Papa u miru mu se približio i dogodio se prekrasan zagrljaj između njih dvojice. Potom, nakon kratkih pozdrava ostalih prisutnih osoba – biskupa Albana i ravnatelja Ville Pontificie, Petrilla – ušli su u automobil: papa Franjo je ušao s desne strane, dakle na uobičajeno Papino mjesto, dok se Papa u miru smjestio s lijeve strane. U autu je bio i mons. Georg Gänswein, koji je prefekt Papinskog doma. I tako, autom su se odvezli do dizala, a potom su se dva protagonista povijesnog susreta uspela u stan, te su se odmah uputili u kapelu na trenutak molitve.

U kapeli, Papa u miru je počasno mjesto ponudio papi Franji, ali on je rekao: „Mi smo braća“, te je želio da kleknu zajedno u istu klupu. Nakon kratkog trenutka molitve, otišli su u privatnu Biblioteku, oko 12.30 sati, i započeli osobni susret. Riječ je o Biblioteci u kojoj Papa u Castel Gandolfo prima važne goste.

Papa Franjo je na dar Papi u miru donio jednu lijepu ikonu, a potom su započeli razgovor koji je završio u 13.15 sati, trajao je dakle oko 45 minuta.

Treba primijetiti, kad je riječ o odjeći, da u stvari – kao što smo prethodno i naglasili – Papa u miru nosi jednostavnu bijelu reverentu, bez pojasa i bez mocete: to su dva detalja koja ga zapravo razlikuju od odjeće pape Franje koji ima i mocetu i pojas. Na ručku su sudjelovala i dvojica tajnika, tj. mons. Georg i mons. Xuereb, dakle, potpuno privatni aspekt i osobni razgovor završen je razgovorom u Biblioteci. Papa u miru ima namjeru pratiti papu Franju i na heliodrom, kad za to dođe trenutak. Podsjećam također da ovo nije prvi susret: prvi je osobni susret, ali papa Franjo je već mnogo puta uputio svoje misli Papi u miru: kako već na Loži blagoslova, prigodom prvog pojavljivanja na Loži, tako i kasnije u dva telefonska poziva: uvečer samog izbora i na dan Sv. Josipa da bi mu uputio čestitke. Dakle, razgovor je već pokrenut, iako se osobni, tjelesni susret još nije bio dogodio.

Sjetimo se također da je Papa u mir već izrazio svoje bezuvjetno poštovanje i poslušnost svome nasljedniku prigodom susreta s kardinalima, 28. veljače, i prema tome je imao sigurno prigodu, u ovom susretu – koji je bio trenutak vrlo velikog, dubokog zajedništva – obnoviti taj svoj čin poštovanja i poslušnosti svom nasljedniku, dok je naravno papa Franjo obnovio svoju zahvalnost i zahvalnost čitave Crkve za službu koju je papa Benedikt vršio tijekom svog pontifikata.

Izvor: Laudato/Hina/Verica Kraš Villa

Preuzeto s www.obitelj-malih-marija.com

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka