Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pon02242020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Kardinal Puljić primio ravnatelja IDC-A

puljic ikc

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, 9.travnja 2013. primio je ravnatelja Istraživačkog dokumentacijskog centra (IDC) gosp. Mirsada Tokaču. Ravnatelj Tokača tom prigodom darovao je kardinalu četiri toma „Bosanska knjiga mrtvih“ koja sadrži popis 95. 940 imena ubijenih i nestalih u ratu 1992.-1995. godine, a koje je prikupio i obradio IDC.

U četiri toma, svaki na tisuću strana, identificirano je 95. 940 žrtava s imenom i prezimenom, imenom roditelja, datumom i mjestom rođenja, nacionalnom pripadnošću, podatcima o tome jesu li bili civili i vojnici, kojoj su vojsci pripadali, te datumom i mjestom stradanja. Također je upoznao kardinala Puljića da je IDC na skupljanju podataka radio punih deset godina kazavši da je djelo od velike važnosti kako za prošlost, tako za sadašnjost i budućnost,. Naglasio je da sada po prvi puta na jednom mjestu prikupljen identitet građana BiH koji su ubijeni ili su nestali u vremenu od 1992. do 1995. godine.

Kardinal Puljić zahvalio je ravnatelju Tokači na dolasku te na izuzetno važnom djelu i ogromnom poslu u prikupljanju podataka te humanom pristupu žrtvama što doprinosi i čuvanju pamćenja na žrtve rata, a djelo govori i da više neće biti igre s brojevima. Iskazujući podršku u daljnjem poslu ravnatelju IDC gosp. Tokači, kardinal Puljić mu je darovao knjigu „Religije u Bosni i Hercegovini“ u izdanju Međureligijskoga vijeća BiH.

Preuzeto s (kta)

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka