Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sri06032020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Susret biskupa Komarice i ministra Čordaša

komarica cordas

Banja Luka, – Banjolučki biskup Franjo Komarica susreo se 22. travnja u prostorijama Biskupskog ordinarijata s ministrom za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske Davorom Čordašom. Glavna tema razgovora bio je još uvijek aktualni javni poziv svim prognanicima i izbjeglicama da se prijave za obnovu domova u svom rodnom kraju.

Ministar Čordaš upoznao je biskupa Komaricu s tijekom provođenja Regionalnoga stambenog programa koji provodi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Javnog poziva istog ministarstva izbjeglim osobama iz BiH da se prijave za obnovu i izgradnju u ratu porušenih kuća i infrastrukture. Istaknuo je da poziv ostaje otvoren još dva tjedna, odnosno do 7. svibnja 2013. Također je rekao da se do sada za povratak prijavilo oko 1600 obitelji, od kojih je 1300 u Republici Srpskoj, a 300 u Federaciji Bosne i Hercegovine.


Ministar je govorio o kreditnim sredstvima od 7 milijuna dolara iz OPEC fonda, koji je u fazi realizacije, a koja su namijenjena za obnovu stambenih jedinica u oba entiteta u Bosni i Hercegovini. Također je podsjetio i na kredit Saudijske Arabije u iznosu od 15 milijuna dolara, za koji se nada da će osim za obnovu stambenih jedinica dijelom biti korišten i za izgradnju infrastrukturnih objekata, te na još 2 milijuna dolara kredita američke Vlade.


Ministar je informirao biskupa i o oglasima koje je nedavno izdalo Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske, a upućeni su udruženjima, izbjeglicama te za pomoć iz programa održivog povratka.
Biskup Komarica zahvalio je ministru Čordašu na svemu što čini u omogućavanju što bržeg povratka izbjeglih osoba iz BiH. Biskup se posebno zanimao o konkretnom radu na terenu, odnosno, zašto se konačno ne započne s obnovom kuća i infrastrukture onim ljudima iz okoline Banje Luke i Kotor Varoša, kojima je obnova obećana još prije više od godine dana. Ministar Čordaš obećao je biskupu da će uskoro konačno započeti s obnovom.


U daljnjim razgovorima bilo je riječi i o prikladnom obilježavanju obljetnice dolaska pape Ivana Pavla II. na Petrićevac i proglašenja blaženim Ivana Merza, koje je predviđeno 21. i 22. lipnja 2013.


Biskup Komarica upoznao je ministra Čordaša i saborsku zastupnicu Rapo s tijekom priprema međunarodnog summita "Korak naprijed" koji se planira organizirati 9., 10. i 11. lipnja u Banjoj Luci. Pojasnio je da je inicijativu, na njegov prijedlog, pokrenulo poznato američko sveučilište Harvard u Bostonu. Na spomenutom mirovnom samitu planirano je da se okupe vjerske vođe i politički predstavnici iz BiH, susjednih zemalja kao i predstavnici međunarodne zajednice.

Jedan od glavnih ciljeva summita je zainteresirati međunarodnu zajednicu za zauzeti rad na pomirenju i pravednom miru, što, između ostalog uključuje i omogućavanje povratka prognanika i izbjeglica u njihov zavičaj i održivi ostanak u njemu.

Preuzeto s (IKA/TABB), obrada fotografije GIP

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka