Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pon06012020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Kardinal Puljić upriličio Božićno primanje

kardinal na zdravici

SARAJEVO - Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić sa suradnicima upriličio je tradicionalno Božićno primanje, 26. prosinca u prostorijama Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu.

Na primanje su se odazvali brojni predstavnici vjerskog i društvenog-političkog života kao i predstavnici diplomacije i kulture. Uz kardinala Puljića bili su: vojni biskup u BiH mons. dr. Tomo Vukšić, pomoćni biskup vrhbosanski mons. dr. Pero Sudar, franjevački provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Luka Tunjić, savjetnik Apostolske nuncijature u BiH mons. Joseph Puthenpurayil Antony, provincijalne glavarice ženskih redovničkih družbi sa sjedištem u Sarajevu kao i predstavnice drugih kongregacija i crkvenih institucija.

U svom obraćanju kardinal Puljić je svima uputio riječi dobrodošlice i pozdravio „od srca sve zajedno i svakog osobno u svoje ime i u ime svih mojih suradnika. „Zahvaljujem svima na čestitkama i lijepim željama i za Božić i za Novu godinu koju ste prigodom rukovanja izrazili kao i na svim čestitkama koje ste i pismeno uputili“, kazao je kardinal Puljić te posebno pozdravio: vjerske čelnike u Bosni i Hercegovini: reisu–l-ulemu Huseina ef. Kavazovića i njegovu pratnju napominjući da „ovi naši susreti i čestitke utvrđuju put dijaloga i traženja puta suradnje i razumijevanja“, delegaciju Srpske Pravoslavne Crkve uz čestitke za slavlje Božića kojeg će pravoslavni slaviti po Julijanskom kalendaru, i predsjednika Hebrejske zajednice u BiH Jakoba Fincija te predsjednika zajednice Sarajevo Borisa Kožemjakina želeći im „radosnu Hanuku koju su slavili paljenjem svijeća“. Pozdravio je i sve čelnike iz državnih, entitetskih, županijskih ili kantonalnih struktura kao i predstavnike grada i općina te vojne predstavnike u BiH. Dobrodošlicu je uputio i svim nazočnim kulturnim, znanstvenim, dobrotvornim i političkim strukturama te medijskim djelatnicima. Pozdravio je i sve međunarodne civilne i vojne predstavnike te predstavnike nevladinih organizacija i sve diplomate.

„Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine ovu godinu pred nama proglasilo je Godinom obitelji. Prilika je to da naglasimo važnost i vrijednost braka i obitelji, kao temelja svakog društva. Zato pozivamo odgovorne domaće i svjetske čelnike, neka učine sve da nam se obitelj sačuva kao gnijezdo ne samo prihvaćanja života nego odgoja ljudskosti, morala i svih temelja vrijednosti za život“, kazao je kardinal Puljić te dodao da „i ovo primanje, koje priređujemo o slavlju Božića, ima za cilj da se i mi ljudi zbližimo i podijelimo radost Božića., ono što slavimo o Božiću, a to je Božja blizina, koja nas treba zbližiti“.

„Volio bih da sve strukture društva napokon počnu čovjeka vrednovati i graditi društvo po mjeri čovjeka. Neka se prestane govoriti o ljudskim pravima, jer je to Bogom dano, a mi moramo osigurati uvjete da se ta prava ostvaruju“, kazao je kardinal Puljić pojašnjavajući da je druga stvar „kada je riječ o građanskom pravu koje ima uporište u pravednim zakonima, koje treba zajednički donositi i provoditi kako bi svaki čovjek doživio mogućnost živjeti svoje dostojanstvo i prava“. „Svi se kunu da su zauzeti za vladavinu zakona i ljudskih prava, a na svakom koraku susrećem tolike probleme s kojima se trebam svakodnevnom nositi. Vrlo sam zabrinut nabojem mržnje koja tinja u na brojnim razinama. Na mržnji i isključivosti ne gradi se pravedno društvo i međusobno povjerenje i pomirenje“, naglasio je kardinal Puljić.

„Unatoč svih tih stvarnosti, kao domaćin vam želim dobrodošlicu. Katolicima još jednom želim Čestit Božić i na dobro Vam došlo Isusovo porođenje! Ukoliko ima onih koji danas ili sutra slave imendan, želim im sretan imendan. Dok vam želim sretnu Novu godinu, želim više mira, više pravde i jednakopravnosti, kao i više pameti i sloge u suradnji i stvaranju boljeg sutra. Hvala na dolasku i čestitkama i ugodno se družili i počastili“, kazao je na kraju kardinal Puljić.

Preuzeto s: Katolička tiskovna agencija

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka