Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pon06012020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

U Sarajevu otkriven spomenik papi Ivanu Pavlu II

spomenik papi u sarajevu1

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i predsjednik Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" Franjo Topić podigli su platno sa spomenika papi Ivanu Pavlu II ispred sarajevske Katedrale srca Isusova, otkrivši time spomenik velikom papi svim građanima BiH.

Prije ovoga, prigodnim govorom obratio se predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je ovog papu nazvao velikim čovjekom i jednim od najvećih humanista prošlog stoljeća.

Stoljeće mira

Podsjetio je da ga građani BiH po dobru pamte te da nikada neće zaboraviti što je učinio za njih tijekom proteklog rata.

''On nikada nije propustio priliku da pozove na zaustavljanje patnje naroda u BiH. Poznato je da je još 1994. godine papa želio doći u Sarajevo, a namjeru je ostvario 1997. godine kada je još na aerodromu poručio da ga je vodila želja da se osigura poštivanje svakog čovjeka i njegovih prava. Svojim univerzalnim humanističkim stavom ostavio je neizbrisiv trag'', kazao je Izetbegović.

Izrazio je nadu da će ovaj put podizanjem spomenika Papi u Sarajevu početi stoljeće mira i pravde za sve.

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda izjavio je kako je papa kada je Bosni i Hercegovini bilo najteže bio „tu s nama i uz nas te najbolje što smo mogli i što možemo je da mu se na ovaj način zahvalimo i da se prisjetimo onih koji su bili s nama".

Zahvalio je i čestitao svima koji su pridonijeli izgradnji spomenika, te iskrene pozdrave uputio Svetoj Stolici i zahvalio na svemu što je učinila BiH.

Čak 263 puta govorio o BiH

Podsjetio je na riječi pape Ivana Pavla II prilikom posjete Travniku 1997. godine, kojom prilikom je kazao da ljudi ovoga područja žele izgrađivati društvo mira i čiji članovi priznaju Boga za Gospodara i oca svih.

Tada je sveti Ivan Pavao II kazao da je "potrebno da se kao i mozaiku svakoj osobi i narodu ovoga kraja jamči očuvanje njihovog političkog, nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta''.

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" Franjo Topić, govoreći na svečanosti otkrivanja spomenika papi Ivanu Pavlu II u Sarajevu, naglasio je da bi se o tom papi moglo govoriti beskonačno, jer je takvo i njegovo papinsko djelo.

Podsjetio je da je papa Ivan Pavao II obišao 127 zemalja, te da je prvi papa koji je ušao u džamiju i sinagogu. Čak 263 puta govorio je o BiH, dok ju je dva puta pohodio. Vatikan je priznao BiH kao neovisnu zemlju samo sedam dana nakon referenduma. Prisjetio se Papinih riječi: "S vama smo i bit ćemo s vama", uz ocjenu da će podizanjem ovog spomenika Papa i simbolično biti uvijek s građanima BiH.

''Uvjeren sam da će Papi biti zadovoljstvo da se njegove ideje ljubavi prema svakom čovjeku, ekumenizma i međusobnog uvažavanja sve više poštuju u ovoj lijepoj, ali kompliciranoj zemlji. Mir je sve, a bez mira sve je ništa'', kazao je.

Apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto pročitao je pismo koje je ovim svečarskim povodom uputio nadbiskupu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću.

Naglasio  je da se Sveta Stolica pridružila važnoj gesti podizanja spomenika, punoj poštovanja.

''Ovim će sveti Papa moći nastaviti svoju misiju ne samo kao učitelj vjere, već kao učitelj života. Sveta Stolica želi da se svi oni koji će prolaziti ovim mjestom znaju otvoriti ka poruci mira, solidarnosti, bratstva i tolerancije. Ove vrijednosti bile su ključne tačke plodnog pontifikata Pape'' istaknuo je nuncij.

Doprinos izgradnji mira

Spomenik je rad mladog kipara Hrvoja Urumovića, koji je zahvalio svima koji  su mu ukazali povjerenje i povjerili mu izgradnju i idejno rješenje spomenika.

''Nadam se da će ovaj spomenik u srcima svih Sarajlija i posjetitelja buditi samo lijepa sjećanja i uspomene na ovog velikog čovjeka'', kazao Hrvoje Urumović (1976.) koji je rođen u Sarajevu, a nastanjen u Zagrebu.

Spomenik Papi visok je oko tri metra, s 12 kubnih metara prostora. Napravljen je od siluminija, materijala srebrne boje, koji je dosta postojan i kvalitetniji od prethodno planirane bronce.

U Katedrali Srca Isusova u Sarajevu prije čina otkrivanja održana je Sveta misa u čast otkrivanju spomenika papi Ivanu Pavlu II, postavljenog ispred ulaza u Katedralu.

Misu je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, koji je prije vjerskog programa u punoj Katedrali pozdravio brojne goste i visoke uzvanike, među kojima i izaslanika iz Vatikana.

Puljić je naglasio da je današnja misa posebnoga duha jer je jedan od njenih povoda proglašenje pape Ivana Pavla II svetim.

''Zahvaljujemo se Bogu što smo živjeli u njegovo vrijeme i drago nam je da otkrivanjem spomenika možemo u ovoj zemlji dati doprinos izgradnji mira i suživota'', kazao je Puljić.

Na trgu ispred Katedrale bio je postavljen video zid na kojem je veliki broj vjernika, turista i zainteresiranih građana uživo pratio misu.

Preuzeto s Bljesak.info

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka