Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sri06032020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Ukupna pomoć za BiH i HR bit će oko 200 tisuća dolara

fra joso australija1

„Ukupna pomoć za Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku koja je sabrana ovih dana bit će oko 200 tisuća dolara. Jasno nam je da sami nećemo riješiti poteškoće i milijunska štete koje su nastale na području BiH, Bosanske Posavine i Slavonije, ali ovo što čine Hrvati u Australiji bit će neizmjerno velika pomoć domovini.“

Nakon Canberre, Wollongonga i Hrvatskih misijskih centara St. John Park, Blacktown i Summer Hill, stigao sam i kod fra Nikice Zlatunića u Brisbanu. Fra Nikica je ovdje već dvadeset i pet godina, od promjena 1989.godine. Prije toga bio je na župi Vitez, Livno i Nova Bila u BiH. Ovdje je najprije djelovao s fra Dragom Prgometom, a potom je nastavio sam voditi misiju. Jedno vrijeme s njime je na misiji kao pomoćnik-kapelan bio fra Ivo Kramar (2006.-2008.)

Župa je posvećena Bl. Alojziju Stepincu i ima oko tri i po do 4.000 vjernika u 650 domaćinstava. Filijala Gold Coast ima oko 200 obitelji i oko 1200 vjernika. U Gold Coastu se časti sv. Anto Padovanski, a sv. mise se održavaju u prostorijama Hrvatskog športskog centra. U planu je izgradnja filijalne kapele, ali još prilike nisu potpuno dozrele za takav jedan prostor. Naime, trebalo bi definitarati budućnost takvog prostora ukoliko ne bi bio dovoljan broj vjernika. Na svete mise dolazi sedamdesetak vjernika, a u Brisban oko 150, tj.ukupno 250
vjernika.

Za razliku od pastorala u domovini, ovdje je pastoral praktično 24 sata, tj.uvijek treba biti na raspolaganju svojim vjernicima. U to sam se uvjerio vlastitim očim. Fra Nikica je po cijeli dan u pokretu, ili u pripremama radio emisije koju vodi petkom i ponedjeljkom, ili u organiziranju i dijeljenju sakramenata i sakramentala; krštenja, svete potvrde, bolesničkog pomazanja i drugih, ispovijedi, kao i sahrana za sve one koji posebno je bio angažiran oko priprema misnog slavlja i ručka za vjernike koji će svojim prilozima pripomoći poplavljenimpodručjima BiH i Hrvatske.

Radio 4EB FM ima svoje termine ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom. Također sam imao priliku sudjelovati u jednoj od emisija koje vodi fra Nikica. Razgovarali smo o prilikama u domovini, djelatnostima i projektima „Kruha sv. Ante“, te potrebama ovenaše velike humanitarnokaritativne organizacije koja je pomoć čovjeku i ljudima iz prve ruke.

Posebno u poplavama koje su zahvatile preko milijun ljudi, pomoć je neophodno potrebna. Sve misije u Australiji su se odazvale s velikom spremnošću, molitvama, prilozima, čak i kontejnerom pomoći koji se ovih dana priprema u misiji St. John Park. Ukupna pomoć za Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku koja je sabrana ovih dana bit će oko 200 tisuća dolara.

Jasno nam je da sami nećemo riješiti poteškoće i milijunska štete koje su nastale na području BiH, Bosanske Posavine i Slavonije, ali ovo što čine Hrvati u Australiji bit će neizmjerno velika pomoć domovini. „Kao svećenik i franjevac Provincije Bosne Srebrene, te ravnatelj HKO „Kruh sv. Ante“ imao sam prilično ugodnu i lijepu ulogu, u svim ovim našim poteškoćama. Upoznao sam i susreo mnoge ljude, otvorenog srca i otvorene duše.

Ovim ljudima ne treba previše govoriti o patnji, stradanjima i kušnjama koje svakodnevno susreću svakoga čovjeka. Njihov život je ispunjen morem patnje, ali i morem ljubavi za svakog čovjeka. Oni neumorno pomažu i svoju domovinu, ali i druge misijske zemlje kao što je Afrika!

Njihova vjera i bogato životno iskustvo bili su olakšavakjuća okolnost u razgovoru o stanju u domovini i potrebama koje su posebno nastale poplavama. Moje želje su u svakom razgovoru bile uspmejerene na molitvu i zahvalnost Bogu, ali i tumačenje Riječi Božje koja je temelj i izvor vjere i ohrabrenja za svakogvjernika.

Još jednom iskreno zahvaljujem svim ljudima dobre volje, svim Hrvatima i Hrvaticama koji su ovih dana prikupljali i dali svoju pomoć, te organizirali akcije prikupljanja pomoći, ručkove i zabave.

Naš narod se najviše okuplja oko svećenika, župnih katoličkih centar, što pokazuje snagu vjere, ali i najsigurniji put kako u životnim poteškoćama tako i u životu sa svim ljudima!“

Piše fra Joso Oršolić
Za GIP dostavio fra Joso Oršolić

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka