Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Čet07092020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Puljić: Bez istine i pravde nema povjerenja ni pomirenja

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić danas je na Uskršnjem prijemu poručio da Bosnu i Hercegovinu treba voljeti i izgrađivati tako da se svi u njoj osjećaju sigurno u svojim domovima. - U tom duhu, želim da ovakva druženja stvaraju klimu da slavlje pređe u život - kazao je kardinal u obraćanju brojnim zvanicama na prijemu u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu.

Međutim, izrazio je zabrinutost velikim brojem odlazaka građana iz BiH, kojima je, kako je rekao, dosadilo "natezanje u javnom političkom životu" i jer nemaju šansu za doličan život.

Također, kardinal Puljić je ukazao na to da se govori o vjerskim slobodama, a donose zakoni koji uvođenjem rodne ideologije ograničavaju pravo naučavanja Božijih i naravnih zakona.

- U BiH toliki se izjašnjavaju vjernicima, a ta vjera se niječe na svakom koraku, kršeći osnovne Božije zapovijedi te se uvuklo toliko nemorala, kriminala i korupcije - istakao je.

kardinal v puljic

Stoga je i ove godine ponovio da za učitelje vjere i morala predstavlja veliki izazov da se slože oko toga kako ozdraviti javno mnijenje.

- Mi nemamo sredstva kao neki moćnici koji ubacuju svoja sredstva u medijske kuće i njima sugeriraju čime će "hraniti javnost" - rekao je Puljić.

Zaključio je da svi želimo da dođe do procesa pomirenja, praštanja i vraćanja povjerenja, ali da bez istine i pravde, toga neće biti.

- Sve dok se svaki događaj ne nazove pravim imenom, da je zločin - zločin, teško je vratiti povjerenje. Svi koji opravdaju zločin ili ga niječu, postaju sudionici zločina - podvukao je.

Kardinal je u svom obraćanju kazao i to da se na Kristovu Uskrsnuću temelji naša vjera i nada. Međutim, istakao je da je iskreno zabrinut "nad tamnim oblacima beznađa koje pritišće mnoge ljude te ih vodi u očaj sve dok ne dignu ruku na vlastiti život".

- Zato želim, ne samo nama vjernicima, već i svim ljudima, da svako vjerničko slavlje jača čovjeka u nadi i osposobljava ga da bude više čovjek među ljudima, odnosno ljudskiji - poručio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

I ovaj Uskršnji prijem nije prošao bez tradicionalnog uskršnjeg tucanja jaja u pozitivnoj i opuštenoj atmosferi.

Prijemu su prisustvovali najviši vjerski predstavnici te predstavnici političkog, društvenog i kulturnog života, kao i međunarodne zajednice u BiH.

Preuzeto s Dnevnik.ba

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka