Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub11282020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

HOK Balegovac je ponovno prvoliagaš

hok balegovac

Kada su prije dvije godine odbojkaši HOK BALEGOVCA napustili prvu ligu: bilo je onih koji su  istinski bili tužni analizirajući događaje, tražili uzroke, pitajući sami sebe da li je baš tako moralo završiti? Bilo je  i onih koji su se tome i veselili naglašavajući, „što se drugo moglo i očekivati“.

Najglasniji su bili oni koji su na glas molili „Pokoj vječni daruj im gospodine“, čvrsto vjerujući da se nikad tamo više neće vratiti, kratko rečeno da će se klub rasformirati.

Sve su to bili oni koji nikada nisu učinili ama baš ništa da se to ne dogodi, još gore, činili su svega i svašta iz ljubomore i zavisti jer nisu mogli podnijeti  „da jedno selo ima prvoligaša“, zato su se sada naslađivali „tuđoj propasti“. Rekoše naši stari:“tko se zadnji smije, najslađe se smije“! Evo upravo se to ovih dana potvrdilo i obistinilo.

Oni pravi, istinski zaljubljenici u odbojkaški sport i svoj klub „HOK BALEGOVAC“, napravili su analizu, dali si ruke čulo se ono jedino ispravno: „Dečki! Gore glavu! Nije sve izgubljeno! Krećemo od nule“! Rečeno, učinjeno. Nakon dvodnevnog turnira u Bihaću 06 i 07. travnja. 2013. PONOVNO SMO FEDERALNI PRVOLIGAŠI! HOK BALEGOVAC se vrati tamo gdje mu je mjesto.

U Bihaću je 6. i 7. TRAVNJA 2013. godine održan je Finalni odbojkaški turnir za prvaka PRVE  federalne lige  2012/2013. godine.  Odbojkaški savez Federacije BiH je za organizatora finalnog turnira odredio Odbojkaški klub "BIHAĆ", a na turniru su pored domaćina učestvovali:

OK „BUŽIM“ iz Bužima,
OK „RUKI“ iz Zenice
HOK „BALEGOVAC“ iz Novog Sela, Odžak.
U prvom dijelu prvenstva 2012/2013 OK "Bihać" i HOK „Balegovac“ su igrali u grupi A, te u konkurenciji 6 timova zauzeli prva dva mjesta s istim brojem bodova koja su ih odvela na završnicu. U grupi B najbolji su bili OK "Ruki" iz Zenice i OK „Bužim“ iz Bužima.   

REZULTATI FINALNOG TURNIRA:

I kolo (06.04.2013.)

HOK ‘‘BALEGOVAC’’ - OK ‘‘BIHAĆ’’ 0:3 (18:25, 25:27, 20:25)

OK ‘‘BUŽIM’’ - OK ‘‘RUKI’’ 0:3 (12:25, 14:25, 11:25)

II kolo

OK ‘‘BIHAĆ’’ - OK ‘‘RUKI’’ 3:0 (29:27, 25:15, 25:19)

HOK ‘‘BALEGOVAC’’ - OK ‘‘BUŽIM’’ 3:0 (25:21, 25:13, 25:16)

III kolo (07.04.2013.)

OK ‘‘BUŽIM’’ - OK ‘‘BIHAĆ’’ 0:3 (17:25, 22:25, 16:25)

OK ‘‘RUKI’’ - HOK ‘‘BALEGOVAC’’ 1:3 (26:24, 17:25, 23:25, 21:25)
Pobjednik turnira i prvak I federalne lige za sezonu 2012/2013 znao se već prvog dana takmičenja jer je OK „Bihać“ pobjede sa 3:0 glavnog konkurenata za naslov, HOK „Balegovac“. Svakako da im je bilo olakšan posao jer su dvojica ponajbolji igrača HOK BALEGOVCA nedostajali. Dragan Šokčević te subote polagao je ispit na sarajevskom fakultetu. Čim  je ispit bio gotov, Dragan je pošao na autobus, cijelu noć se vozio od Sarajeva do Bihaća. U nedjelju ujutro rano zazvonio je telefon Ante Agatića i čuo se Draganov glas:“Dođi na stanicu u Bihać, stigao sam“. Radost se nije još stišala, pojavio se i drugi igrač koji je prvog dana nedostajao. Stigao je Ilija Knežević, stari lisac i legenda posavskih terena.Radosti nije bilo kraja.Draganov i Ilijin dolazak bio je veliki vjetar u leđa našim mladim odbojkašima. Trud nije bio uzalud.  „Mali Balegovac“ pobijedio je „veliku ZENICU i OK Bužim“ i zauzeo drugo mjesto, odmah iza domaćina.

OK „Bihać“ i HOK „Balegovac“, prva i druga ekipa finalnog turnira ostvarile su plasman u viši rang takmičenja, odnosno Superligu Federacije BiH.

Turnir je svečano zatvoren dodjelom priznanja i nagrada najboljim na turniru, a treneri su odlučili da su najbolji libero Mario Agatić (HOK Balegovac – tek mu je 15 godina), tehničar Samed Efendić (OK Ruki) i smečer Dženan Pečenković (OK Bihać) koji je ujedno i proglašen najboljim igračem turnira.

Da uspjeh bude još veći, treba naglasiti da su igrači sami snosili sve troškove puta i dvodnevnog boravka u čemu su prednjačili i svojim autima vozili:Mijo Udovičić Kviki, Anto Agatić i Pejo Stanić iz Svilaja. Imali su novaca samo za deset ležaja, igračima po ćevape, a ovi stariji morali su se zadovoljiti paštetom. Svaka čast. Neka se i ovo čuje i neka se zna!

Nadam se ovaj svijetli primjer da će potaknuti naše suseljane: starije da pomognu financijski, a mlade da se prijave i počnu trenirati ovaj prekrasni sport.

Ulazak u viši rang izborili su:

-          Kapiten Ilija Knežević  Potočani

-          Mario Udovičić Mije  N. Selo

-          Mijo Udovičić Kviki  N. Selo

-          Dragan Šokčević Mate N. Selo

-          Mario Agatić Ante N. Selo

-          Franc Agatić Ante N. Selol

-          Ivan Lukač Bože N. Selo

-          Anto Stanić Peje G. Svilaj

-          Mario Stanić Peje G. Svilaj

-          Mario Kovačević Ada

-          Josip Topolovac Ada

-          Krešimir Mijić Grabnice

-          Josip Jurišić N. Grad

-          Mato Udovčić Potočani