Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub07042020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Hrvatska je odigrala 1-1 protiv Srbije

modric

BEOGRAD - Neukusan doček (što je, manje-više, i očekivano) priredili su srpski navijači nogometašima Hrvatske uoči utakmice na Marakani. Naime, na jednoj od tribina postavljen je transparent ispisan ćirilicom Vukovar, a iako nije bilo organiziranog navijanja, iz publike se dalo čuti "Ubij ustaše!"

Izlazak igrača na teren kasnio je nekoliko minuta jer se čekalo da dodatno osiguranje, a sa zvučnika se čuo "Marš na Drinu."

Govor Darija Srne uoči početka susreta, popraćen je zviždukom, a hrvatska himna se uopće nije čula na televizijskom prijenosu od silnog zviždanja.

Tijekom utakmice sa tribina čuju se povici "Vukovar, Vukovar!"..., no kako su minute odmicale tenzije su se polako smanjivale. HTV-ov komentator s Marakane javio je kako je na tribini spaljena hrvatska zastava.

Kapacitet stadiona za ovu utakmicu smanjen je sa 50 na 40 tisuća ljudi, no Marakana nije popunjena do kraja. Zbog sigurnosnih razloga u obližnjim lokalima nije dozvoljeno točenje alkohola, a cijelo područje te same tribine osigurava tisuće pripadnika raznih policijskih snaga.

Darijo Srna presjekao je loptu, dodao Mariju Mandžukiću koji je utišao oko 25.000 neprijateljski raspoloženih navijača na Marakani. Na semaforu u Beogradu pisalo je Srbija - Hrvatska 0-1. No to je trajalo samo 13 minuta.


Srbija je izjednačila golom Mitrovića nakon prekida. Hrvatska je ovim bodom osigurala dodatne kvalifikacije i uništila svaku nadu Srbiji za drugo mjesto u skupini.

Blijedo prvo poluvrijeme

Hrvatska je odigrala uvjerljivo najlošije poluvrijeme u ovim kvalifikacijama. Igor Štimac zamislio je to u formaciji 4-3-3, no ništa nije funkcioniralo. Stativa i Stipe Pletikosa spasili su nas u prvom poluvremenu. Olić je bio nevidljiv na desnom krilu, Rakitić bezidejan na lijevom, Modrić se trudio, ali nije napravio ništa, Mandžo praktički nije dotaknuo loptu...

Super Mario utišao Marakanu

A onda drugo poluvrijeme. Kao da su neki drugi igrači izašli iz svlačionice. Prva šansa na utakmici - gol! Srna je sjajnom loptom pronašao Mandžukića koji bez problema rješava jedan na jedan sa Stojkovićem. Hrvatska je povela!

No to je trajalo samo 13 minuta. Neoprezan start Dejana Lovrena i slobodan udarac za Srbiju. Mitrović skače više od svih i zabija kraj nemoćnog Pletikose.

Crveni karton za Srbiju, potom i za Hrvatsku

Hrvatska je dobila sjajnu šansu u 75. minuti utakmice. Nemanja Matić zaradio je glupi drugi žuti karton i Hrvatska je 15 minuta trebala imati igrača više. No samo pet minuta nakon srpskog isključenja, i Šimunić je dobioizravni crveni karton.

Srna je loše izveo korner, Srbi su odbili loptu koja je došla do Sulejmanija. Išao je srpski igrač sam prema Pletikosi, a ispred njega stajao je Joe Šimunić. Polomio je Joe Sulejmanija i zaradio čisti crveni karton.

Nismo smjeli dopustiti takve pogreške. Gol smo primili glupo, iz prekida, a onda sam se ja poskliznuo, krivo izveo korner i Šimunić je napravio ono što je morao, srušiti Sulejmanija - rekao je Srna.

Za razliku od njega, Joe Šimunić i dalje vjeruje da Hrvatska može biti prva u skupini. Iako zbog crvenoga kartona njega vjerojatno neće biti do kraja kvalifikacija.

- Trebali smo dobiti, ali i bod na Marakani je uspjeh. Crveni je bio čist, poslije sam se i ispričao Sulejmaniju. Poznajem ga od ranije, dobar je dečko, no to bih ponovio sutra ako treba - priznao je Joe.

Dok je izlazio s terena, Marakana je “proključala”. Huligani su skočili na ogradu, željeli su je srušiti, a prema tunelu, gdje je išao Joe, počeli su bacati stolice. Nasreću, nijedna ga nije pogodila, iako ih je nekoliko prošlo blizu glave.

- I da su me slučajno pogodili, ništa mi ne bi bilo, bosanska je ovo glava - nasmijao se Joe.

Sjajnu statistiku protiv srpske reprezentacije ima Mario Mandžukić. Dvije utakmice, dva gola.

- Eto, mušterije... Šteta što nismo iskoristili razdoblje nakon što im je najbolji igrač dobio crveni. Ali vjerujem u nas, idemo u Brazil - kaže Mandžukić.

GIP