Ponovo kontrola na europskim granicama?

1viza_1
Europsko povjerenstvo planira pojačanu zaštitu vanjskih granica Unije i ponovno uvođenje granične kontrole među pojedinim zemljama članicama Schengenske zone, piše list "Sueddeutsche Zeitung".

Objavljujući dijelove prijedloga reforme Schengenskog sporazuma, koji će uskoro biti predstavljen u Bruxellesu, list piše da je cilj sprječavanje ulaska ilegalnih migranata i njihovo dalje putovanje unutar zemalja potpisnica Schengenskog sporazuma.

"EU treba mehanizam koji joj dozvoljava da djeluje ako pojedine zemlje članice ne ispunjavaju svoje obveze na osiguravanju vanjskih granica ili ako vanjske granice, zbog neočekivanih događaja, budu dovedene u opasnost", navodi se u prijedlogu Povjerenstva, piše list.

List navodi da bi Europska agencija za zaštitu granica Fronteks ubuduće trebala imati ključnu ulogu, a za to su potrebna poboljšanja pravne osnove i proširenje operativnih kapaciteta.

Za bolju zaštitu granica je Fronteksu potrebno više novca i kompetencija, kao i poboljšanje pravila suradnje zemalja članica Schengenske zone, piše list.

Građani iz takozvanih "trećih država" bi prilikom ulaska u EU trebali biti zaustavljani, a graničari i odgovorni za migrante u svim zemljama bi imali pristup informacijama.

Kao posljednje sredstvo u "kritičnim situacijama", Povjerenstvo predlaže "koordiniranu i vremenski ograničenu ponovnu kontrolu internih granica" između zemalja u zoni Schengena.

Ova kontrola bi bila na snazi sve dok se uz pomoć drugih mjera ne stabiliziraju vanjske granice. Prije toga su se za reformu Schengenskog sporazuma izjasnile Italija i Francuska.

Italija se žali da je ostala sama suočena s valom od oko 30 000 migranata iz sjeverne Afrike, ali i sa hladnim odgovorom svojih partnera, pa je odlučila izdavati šestomjesečne dozvole boravka radi "humanitarne zaštite", koji im omogućuju slobodno kretanje unutar zone Schengena.

"Sloboda kretanja u Europi je tekovina koja se ne može samo tako odbaciti poslije upotrebe", izjavio je u Berlinu njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle.

U Schengenskoj zoni se nalazi 26 zemalja. Oko 400 milijuna ljudi se bez kontrole putovnica može nesmetano kretati od Italije do Norveške i Portugala do Poljske.

Ministri unutarnjih poslova zemalja članica EU će o prijedlogu Povjerenstva o reformi Schengenskog sporazuma razgovarati 12. svibnja.