Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Ned02232020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Švicarska uvodi zlatni franak

zlatni franak

BERN - Švicarske vlasti su pronašle način da obuzdaju franak - poslije vezivanja tečaja za euro uspjeli su oslabiti nacionalnu valutu, što je malo umirilo nacionalne proizvođače, a u međuvremenu, tamošnji mediji prenose kako je u zemlji započela kampanja za podršku takozvanog "zlatnog franka".

Inicijativa potiče od Švicarske narodne stranke, a "desničari" se nadaju da će smanjiti zanimanje ulagača investitora i špekulanata za tradicionalni frank.

- No, u postojećim uvjetima moguće je i ne pribjegavati ovoj mjeri, istaknuo je vodeći analitičar agencije Finmarket, Andrej Lusnikov.

Ideja nije previše učinkovita s točke gledišta prevladavanja financijskih problema u Švicarskoj i Europi. Otkup švicarskog franka tijekom posljednjih mjeseci doveo je do toga da je njegov kurs krajnje povećan, piše Srna.

Međutim, nakon što je centralna banka zemlje odredila granicu mogućnosti jačanja na razinu od 1,2 franka za euro, u izvjesnoj mjeri bio je skinut s dnevnog reda problem kupovine švicarskih aktiva. "Zlatni franak" u principu može imati izvjesnu oblast korištenja, ali ograničenu.

Isto kao i zlatne monete, koje izdaju centralne banke mnogih zemalja. Odnosno, mogu biti egzotično sredstvo štednje.

No, neki analitičari kažu kako će zlatni franak, osim što neće riješiti problem špekulativnog pritiska na franak, izazvati masu problema za zemlju kasnije

Stručnjaci ističu da je švicarski presedan skoro jedinstven. Jer "zlatni franak" je u suštini smišljen radi slabljenja nacionalne valute, dok se tradicionalno zlatno osiguranje uvodilo za njezino jačanje, na primjer, u vrijeme ekonomske depresije.
Bilo kako bilo, prototip "zlatnog franka" već je predstavljen publici prošlog tjedna. Moneta od jednog zlatnog franka, koji po izgledu vrlo liči na euro, sadržavat će 0,1 gram plemenitog metala i koštat će oko četiri obična franka.

Izvor: Srna

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka