Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Uto08112020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Nada za otkriće nove biljke

rajcica-krastavac-ch

Posavljanin iz Donje Mahale kod Orašja mogući pronalazač nove sorte povrća

Švicarska /Münsingen –Ljubav prema plodnoj posavskoj ravnici nije mogla ostati ograničena na zemljopisne granice, negu su je vrijedne ruke našeg Posavljanina Đure (Đuke) Džoić (54) iz Donje Mahale kod Orašja prenijele i doslovce rečeno usadile i u švicarsko tlo, u kojem u Münsingenu pokraj Berna redovito zasadi i po neku plodonosnu biljku.

Tako je gospodin Džoić, baveći se povrtlarstvom iz hobija, izgradio manji staklenik u kojem je svojoj svestranosti i mašti pustio na volju te s velikom ljubavlju zasadio svega pomalo. Pretežno su tu zastupljeni mladi luk, mrkva, rajčica, krastavci i mahune, to jest ono što može uspjeti u toj alpskoj zemlji.

Međutim, ove godine u tom malom stakleniku, pojavilo se pravo čudo! Teoretski nemoguće ali evo u stvarnosti biološki ipak moguće. Naime, radi se o križanju domaće posavske rajčice i švicarskog krastavca.

Kako prenosi dnevni list 20 Minuten stvar je dovoljno zanimljiva da podigne prašinu i napravi botaničku senzaciju, ali i dovoljno ozbiljna da se i znanost upozna s tim fenomenom. Gospodin Džoić je i sam u čudu: „Raspitao sam se kod različitih sveučilišnih instituta i svi su mi pokušali objasniti da tako nešto ne smije biti!“

Tu se radi o dvjema sortama: rajčice spadaju u bobičasto voće, a krastavci u povrće, pa je stoga križanje u ovom slučaju isključeno, pa čak i kad su redovi jedni pored drugih kako je to kod Džoića slučaj. Rado se Džoić i našali kako bi bilo to vrlo zgodno iz jednog komada poslužiti miješanu salatu. Ali, prije nego što ponosni vrtlar hobist počne posluživati goste i prijatelje za stolom, njegov pronalazak je uredno prijavljen i odnesen u laboratorij na analizu.

U slučaju da se znanstveno potvrdi i dokaže da je Džoić otkrio novu sortu, nazvat će je u čast svoje domovine nazivom „Croatia“.

Nama ne preostaje ništa drugo nego da našem Posavljaninu gospodinu Džoiću damo svu moralnu podršku i da mu odamo priznanje i zahvalu što na svoj način doprinosi dobrom glasu i maru našeg čovjeka izvan zemljopisnih granica.

Za GIP piše Mišo Perak

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka