Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub09262020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Ugrožen bezvizni režim za BiH

Putovnica BiH

Zbog ogromnog povećanja broja azilantskih zahtjeva jedna od mogućih mjera žurno upućivanje misije eksperata EK u BiH

Europska komisija (EK) razmatra mogućnost da zbog mnogostruko uvećanog broja azilanata potpuno ukine liberalizaciju viznog režima za građane BiH, ekskluzivno saznaje "Dnevni avaz"!

Bruxselles, naime, razmatra da iskoristi sve mjere iz mehanizama kontrole bezviznog režima koji su uvedeni odmah po otvaranju europskih granica.

Najgori imidž

Ovakvo šokantno upozorenje bh. vlastima nedavno je putem bh. misije u Bruxsellesu odaslano sa sastanka Ministarskog foruma unutrašnjih poslova i pravosuđa "EU - zapadni Balkan".

"Avaz" je jučer objavio i prva saznanja o navali bh. azilanata u Belgiju, ali je, na osnovu dokumenata iz Brisela, problem poprimio alarmantne razmjere. Broj zahtjeva građana BiH za azil i negativan trend podigli su Brisel na noge!

U "urgentnom" i "povjerljivom" dopisu Ministarstvu sigurnosti BiH i Ministarstvu vanjskih poslova savjetnik u bh. misiji u Bruxsellesu Muaz Dedajić u zabrinjavajućem tonu navodi razloge zbog kojih EK prijeti novim uvođenjem viza.

- Od sugovornika je istaknuto da EK ima loše novosti za BiH. BiH je u veoma kratkom periodu, od države koja je imala nabolji imidž u vezi s poštivanjem pravila bezviznog režima sa EU, pogoršala sliku i trenutno jedino Makedonija ima veći broj tražitelja azila - navodi, između ostalog, Dedajić u svom dopisu.

Da cijela stvar nije nimalo bezazlena, potvrđuje i upozorenje EK da je Europska unija "izuzetno odlučna u provedbi mehanizama kontrole" te da veoma ozbiljno tretira aktuelnu situaciju u vezi s azilantskim zahtjevima iz BiH.

Jedna od mogućih mjera je i hitno upućivanje misije eksperata EK u BiH. Također, vlasti naše zemlje upozorene su da pojedine države članice vrše stalni pritisak da EU zauzme "rigoroznu poziciju prema onima koji ne poštuju pravila slobodnog kretanja ljudi u Uniji".

Ahmetović najodgovorniji

Građani BiH na ovaj su način dovedeni u poziciju da im, nakon godina strpljivog čekanja na ukidanje viza, ponovo bude oduzeto jedno od osnovnih ljudskih prava, ono na slobodno kretanje! Najveća odgovornost je na Ministarstvu sigurnosti, koje prati proces liberalizacije, i SDA ministru Sadiku Ahmetoviću.

Samo u srpnju 156 zahtjeva za azil u Italiji!

Europska agencija za upravljanje operativnom saradnjom na vanjskim granicama država članica EU (Frontex) nedavno je EK dostavila podatke iz kojih je uočljivo da je udio građana BiH u svojstvu tražitelja azila višestruko uvećan i ima najveći trend od svih država zapadnog Balkana.

Tako je naveden podatak da je u julu ove godine samo u Italiji azil zatražilo 156 građana BiH!

Alkalajev gaf

Potpuni diletantizam i nezainteresiranost za bilo šta osim za sebe samog šef bh. diplomacije Sven Alkalaj pokazao je i nakon najnovijih upozorenja iz Bruxsellesa . Iako je u dopisu bh. misije precizno navedena adresa za obraćanje (Ministarstvo sigurnosti), Alkalaj je taj dopis proslijedio ministru pravde Bariši Čolaku, koji mu je pismo vratio uz obrazloženje da je pogriješio adresu. (Avaz / Dnevnik.ba)

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka