Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub08082020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Deseto sijelo Bosanske Posavine u Beču

10 sjelo bec

Beč/Wien-Više od 1.000 posavaca na privremenom radu u inozemstvu uživalo je jubilarnom Desetom sijelu Bosanske Posavine održanom u Beču. Uz zvukove šargije, violine i uz izvođenje izvornih kola službeni program trajao je skoro pet sati, a veselje gostiju i zabava do ranih jutarnjih sati.

Županiju Posavsku svojim programom predstavili su KUD Mladost iz Domaljevaca, KUD Kralj Tomislav iz Tolise i band Drale i Raščica, a uz njih nastupe se imali Braća Geljić, Plehanski Odjeci, Dva jarana, KUD Posavina Zurich-Baden, popularni DJ Krmak i u ime domaćina KUD Bosanska Posavina Beč.

KUD Tolisa je izveo izvorno kolo i igre i kola Banata. Vesele Domljačanke otpjevale su nekoliko pjesama, a članovi KUD-a također su izveli spletove izvornog kola.


Uvaženi gosti i vrijedne nagrade
Službeni dio započeo je posavskim izvornim kolom svih KUD-ova, a potom su se skupu obratili veleposlanik RH u Austriji Gordan Bakota, biskup u Boki Kotorskoj Ilija Janjić – posavac iz Vidovica i u ime organizatora predsjednik Niko Iljić koji je posebno pozdravio i zahvalio se na dolasku predsjedniku Skupštine Županije Posavske profesoru Mariju Jurkiću. Organizatori su pripremili bogatu tombolu na kojoj se moglo osvojiti čak 10 motora – skutera. Svi predsjednici KUD-ova dobili su poklon – dukat, a dukate su dobili i pobjednici u izboru najboljih narodnih nošnji u kategorijama: mladići, djevojke, dječaci i djevojčice. KUD iz Tolise u znak zahvalnosti darovao je voditelju Sijela tradicionalni posavski peškir.


Domaljevačke sarme
Cijelo vrijeme trajanja programa u predvorju za posebnim štandom članovi KUD-a Mladost iz Domaljevca posluživali su goste domaljevačkom sarmom i ostalim tradicionalnim posavskim delicijama čijim okusima nije odolio ni biskup Ilija Janjić. Domaljevačka sarma već je postala brend Županije Posavske. Domaljavačka sarma i nastupi KUD-ova iz Županije Posavske ne bi bili mogući bez potpore Županije Posavske, Općina Domaljevac-Šamac i Orašje, te Turističke zajednice Županije Posavske.

Preuzeto s posavina/bloga, autor Ilija Baotić

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka