Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub01252020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Milanović demonstrirao novu politiku Hrvatske prema BiH

Komentari i analize

 MILANOVIĆ DEMONSTRIRAO NOVU POLITIKU HRVATSKE PREMA BiH

Analitičari se slažu kako novu politiku Hrvatske u BiH karakterizira uravnotežen pristup: poštivanje suvereniteta, nemiješanje u unutarnje prilike u BiH i nezanemarivanje ustavne obveze o brizi za bh Hrvate.

Posjetom Širokom Brijegu i Mostaru, gdje je obišao Stari most, posjetio Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar i mostarsko Sveučilište, te razgovarao s čelnicima Hrvatskog narodnog sabora, i predsjednicima dva HDZ-a Draganom Čovićem i Božom Ljubićem, te predsjednicima drugih manjih stranaka uključenih u HNS, hrvatski premijer Zoran Milanovićem, u utorak je, završio dvodnevni posjet BiH. Milanović je i u Mostaru ponovio poruke koje je dan ranije izgovorio i u Sarajevu. „Nećemo se miješati u unutarnje stvari BiH, nećemo biti mentori, ali tražimo fer odnos za Hrvate u BiH“, poručio je hrvatski premijer.
Zoran Milanovic, kroatische Ministerpräsident Autorin ist unsere Korrespondentin aus Brüssel Marina Maksimovic

Zoran Milanović

Analitičari su suglasni, kako je posjetom BiH i ovom izjavom Milanović demonstrirao novu politiku Hrvatske vlade prema Bosni i Hercegovini.

„Nitko mi ne može predbaciti nacionalizam“

Nakon razgovora s Milanovićem u generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Mostaru, izjavu novinarima dao je predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić, kazavši kako je iskazana suglasnost da je interes Hrvatske stabilna BiH, a stabilna BiH je moguća jedino kao država tri naroda, čija će prava biti i ustavno standardizirana. Ljubić je dodao kako Čović i on s premijerom Milanovićem nisu razgovarali o rekonstrukciji Federalne valde, ali da će do te rekonstrukcije doći. Milanović je nakon razgovora s Čovićem i Ljubićem izbjegao novinare, no prije tog susreta na predavanju koje je održao na Sveučilištu u Mostaru neizravno je odgovorio na prigovore predsjednika SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije kako je njegov posjet BiH previše nacionalno obojen.

„Ovdje nisam došao po glasove i uvijek sam se kao političar zalagao za jasan odnos između Hrvatske i Hrvata u BiH. To mi daje legitimaciju da bez ikave hipoteke tražim za Hrvate u BiH fer deal - pošten odnos. To je sve. Ni manje ni više od toga. S obzirom da ni meni ni mojoj vladi nitko ne može predbaciti nikakav nacionalizam, isključivost ili zadrtost, i sve što tražimo je razgovor, razgovor i opet razgovor. A u međuvremenu ćemo financirati škole, bolnice i sveučilišta“, kazao je Milanović govoreći studentima mostarskog Sveučilišta na temu „Hrvatska članica EU“.

Novinar Hine Pejo Gašparević misli kako je prigovor predsjednika SDP-a BiH Lagumdžije Milanoviću neopravdan, jer je on prvo posjetio glavni grad BiH i razgovarao s najvišim državnim dužnosnicima, pa tek onda Hrvate u Središnjoj Bosni i Hercegovini. Naš sugovornik kaže kako se u politici aktualne hrvatske vlade lijevog centra mogu prepoznati novi tonovi prema Bosni i Hercegovinu.

„Drugčija politika znači s jedne strane priznavanje države BiH, ali s druge strane ne zanemarivanje teške pozicije Hrvata koji su potpuno obespravljeni i kojima drugi biraju političke predstavnike“, kaže Gašparević.

Nije kao Mesić - Obljubljen u Sarajevu omražen u Hercegovini

Gašparević dodaje kako Milanovićeva vlada na pažljiv ali konkretan način nastoji pomoći Hrvatima u BiH, u prevladavanju teške pozicije u kojoj se nalaze, ne mješajući se u unutarnje prilike u BiH i pri tome vodi računa da bude na valu Bruxssellesa, svjesna do koje granice može ići, ali i svjesna očekivanja hrvatskih državljana u BiH od službenog Zagreba

Kolumnist Oslobođenja Muharem Bazdulj kaže kako za razliku od bivšeg predsjednika Hrvatske Stipe Mesića koji je bio obljubljen u Sarajevu i omražen u Hercegovini, novo vodstvo Hrvatske, predsjednik Josipović i premijer Milanović , koji su iz iste stranke, vodi uravnoteženu politiku prema BiH.

„Milanović je s jedne strane ispoštovao državu BiH, kao suverenu državu s kojom Hrvatska dijeli najdužu granicu u Europi, a s druge strane ustavnu obvezu da brine o Hrvatima, izvan Hrvatske, a oni u najvećem postotku žive u BiH“, kaže Bazdulj.

Dodaje kako je Milanović pokazao i državničku mudrost time što se ne namjerava svetiti Lagumdžiji i Nikšiću jer nisu došli na radni ručak s njim, poručivši im da će ih primiti u Zagrebu, kada dođu u glavni grad Hrvatske.

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka