Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub01252020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Jezivi zločin u Makedoniji

makedonija

Četvorica mladića i 45-ogodišnji muškarac, žrtve ubojstva u četvrtak u skopskom naselju Radišanima, danas su pokopani, a u utorak se očekuju službeni rezultati istrage.

Ubijeni su Aleksandar Nakjovski, Cvetančo Acevski, Kire Tričkovski i Filip Slavkovski, koji su se spremali za proslavu mature, te 45-godišnji Borče Stevkovski koji nije bio u njihovu društvu, nego je sam oko 17 sati došao na jezero na pecanje.

Od žrtava su se oprostile stotine ljudi, zastave su u gradu spuštene na pola koplja, a u skopskoj općini Butelu proglašen je dan žalosti.

Obdukcija je pokazala da je za ubojstvo odgovorno više osoba, te da je u žrtve pucano iz neposredne blizine, iz tri tipa oružja.

Zbog nezapamćenog zločina građani zahtijevaju hitno pronalaženje krivca, postavili su i barikade, sve je puno policije. Vijest o ubojstvu odmah je izazvala napetost između Makedonaca i makedonskih Albanaca pa je policija na to područje morala poslati interventne snage.

Prije deset godina dva su naroda kratko ratovala u pograničnim mjestima na sjeveru, a sve je završilo iste godine Ohridskim sporazumom i mirovnom intervencijom NATO-vih snaga. Albancima je priznata određena autonomija, a oni su priznali makedonski suverenitet.

Albanci čine četvrtinu stanovništva, te sudjeluju u vlasti makedonskog desnog centra, što na određen način jamči suživot. No prošle godine policija je ubila četiri militanta raspuštene Oslobodilačke vojske Kosova, nakon čega su zaredali novi incidenti uglavnom u urbanim područjima.

Hrt.hr

{flvremote}http://video.hrt.hr/1404/makedonija_dn_384K.flv{/flvremote}

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka