Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sri09232020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Bosanska Posavina Africi

africka djeca

ODŽAK/ULICE - Župa Rođenja Blažene djevice Marije Ulice i Društvo prijatelja prirode „Lipa" iz Odžaka, uz pomoć Centra za pastoral mladih iz Sarajeva pokrenuli su humanitarnu akciju pod nazivom "Bosanska Posavina Africi".

Cilj je pomoći katoličkoj misiji u Kisongo (ispod Kilimandžara), gdje u kućici bez vode i struje živi misionar don Velimir Tomić i pomaže napaćeni afrički narod. Don Velimir je već 25 godina u misijama u Africi, gdje nesebično pomaže tamošnji napaćeni narod. On je 1988. godine radio u misiji Mdabulo, u biskupiji Iringa (Južna Tanzanija), sve do 1999. godine, kada je počeo raditi na izgradnji dispanzera sa stacionarom u mjestu Kambi ya Nyoka.

Kada je prošle godine dovršio taj Dispanzer, u dogovoru s biskupijom Arushe, započeo je novu misiju Kisongo u Tanzaniji. Tamo živi u jednoj kućici bez vode i struje a po vodu mora ići 30 kilometara. U svom pismu don Velimir se ne žali na uvjete jer kaže sam ih je izabrao kako bi pomogao u poboljšanju uvjeta života za oko 30.000 stanovnika koji žive u tom području. Poručio je svojim sunarodnjacima u domovini da mu pomognu u molitvi za Božiju pomoć da istraje u svojoj misiji.

Nekoliko planinara, članova Društva prijatelja prirode „Lipa" iz Odžaka, planiraju u siječnu 2013. godine krenuti u ekspediciju na Kilimandžaro, u čijem se podnožju nalazi pomenuta misija Kisongo. Tražeći kontakte za informacije i naputke o uvjetima dolaska do te planine u Africi upoznali su don Velimira. On im je pomogao u organizaciji ekspedicije sa najvažnijim informacija a planinari će ga posjetiti u svom pohodu i žele mu tom prilikom donijeti i nešto pomoći. Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II".

Iz Sarajeva, zajedno sa Društvom prijatelja prirode „Lipa" iz Odžaka i Župom Rođenja BDM iz Ulica kod Brčkog, uputili su poziv svim vjernicima da pomognu don Velimiru Tomiću u provođenju započete misije. Stoga su predložili da Četvrta nedjelja došašća, 23. prosinca, bude u svim župama bosanske Posavine dan za provedbu akcije koju su nazvali „Bosanska Posavina Africi".

Pozvali su vjernike u cijeloj Posavini da na razne načine provedu i pomognu akciju prikupljanja pomoći za narod ove afričke zajednice. Predložili su organizaciju druženja nakon nedjeljne mise, uz prodaju kave, čaja, kolačića, božićnih ukrasa i čestitki, a sve s ciljem da se prikupi što više sredstava pomoći. „Ovom akcijom ne samo da želimo uzvratiti na dobrotu dobrim, već i pomoći napaćenom narodu Afrike. Vrijeme je darivanja, darujte i vi djecu u Tanzaniji onoliko koliko vaše mogućnosti dozvoljavaju", poručuju organizatori.

Za dobrotvore koji neće biti u prilici da u nedjelju daju svoje priloge otvoren je i žiro račun Centra za mlade na koji i idućih dana mogu uplatiti svoje doprinose:

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II." Sarajevo

Br. Računa: 1549995000392636

Banka Intesa Sanpaolo d.d. Sarajevo

S naznakom "Bosanska Posavina Africi"

Mario Ivkić

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka