Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Uto02182020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Valentinovo-dan zaljubljenih

Danas je Valentinovo, svima koji nose ovo prelijepo ime čestitamo imenadan. Ovo je blagdan kada se daruju zaljubljeni diljem svijeta slaveći tako svoju ljubav. Taj romantični blagdan koji je ne tako davno stigao u naše krajeve, nosi ime po Sv. Valentinu. Postoji mnogo tumačenja o nastanku Valentinova, no jedno je sigurno a to jest da je ime dobio po rimskom svećeniku Valentinu.

Opširnije:Valentinovo-dan zaljubljenih

Sveta tri kralja ili Bogojavljenje

Danas slavimo blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljenje, kojim ujedno završavaju božićni blagdani. Prateći zvijezdu repaticu trojica mudraca stigli su u Betlehem, poklonili se Isusu i darovima priznali Kralja nad kraljevima. Blagdan Sveta tri kralja, kojem se većina Hrvata raduje kao još jednom neradnom danu, slavi se 6. siječnja i predstavlja kraj božićnog razdoblja 'dvanaestodnevnice'. Tim danom, poznatim i pod nazivom Bogojavljenje, u ranoj kršćanskoj tradiciji slavilo se Isusovo rođenje, pohod trojice mudraca i svi događaji iz njegovog života do krštenja u rijeci Jordan, uključujući i čudo na svadbi u Kani.

Opširnije:Sveta tri kralja ili Bogojavljenje

Četvrta nedjelja došašća

4 svijeceEvo nas pred posljednjom nedjeljom došašća kada proslavljamo „OČIĆE“ i palimo posljednju svijeću koja simbolizira temelj kršćanstva: ljubav! Ovo je prigodni trenutak da proniknemo u svoja prostranstva i zapitamo se o našoj vjeri.

Opširnije:Četvrta nedjelja došašća

Sveti Stjepan Prvomučenik

Danas crkva slavi Svetog Stijepana, stoga svima onima koji nose to ime ili inačicu tog imena čestitamo imendan! Sveti Stjepan, prvi kršćanski mučenik ili Prvomučenik, bio je jedan od sedam đakona izabranih u počecima crkve, prema Djelima apostolskim (Dj 6:5). Njegovo ime na grčkome jeziku znači »kruna«, »vijenac.«

Opširnije:Sveti Stjepan Prvomučenik

Na četvrtu nedjelju Došašća slave se Očići

Očići su kako nam samo ime kaže dan posvećen očevima i slavi se na četvrtu nedjelju Došašća odnosno nedjelju pred Božić. Slični su Matericama i također imaju dugi crkveni i narodni običaj koji se svodi na čestitanje Očića muškarcima u obitelji.

Opširnije:Na četvrtu nedjelju Došašća slave se Očići