Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pet05292020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Postolar i kralj

knjiga_srce

Bio jednom jedan kralj, dobar i pravedan. Često je preodjeven obilazio svoje kraljevstvo da vidi kako živi njegov narod. Dođe jedne večeri do neke siromašne kolibe, pogleda kroz prozor i ugleda unutra nekog židova kako izriče blagoslov. 

Na stolu je bila skromna večera. Pokuca i zamoli za prijem.„Dobro došao“, reče židov. „ Sjedni kraj mene, gdje ima za jednoga, bit će i za dvojicu“. Dok su jeli, upita kralj :
- „Od čega ti živiš?“


- „Ja sam postolar, svako jutro sa svojim alatom krenem gradom i ljudi mi donose svoju poderanu obuću“.- „A što, ako sutra ne bude posla?“, upita kralj.- „Sutra?“ začuđeno će postolar. „Sutra je sutra, novi dan. Neka je blagoslovljen Bog svaki dan!“Kad je sutradan postolar stigao u grad, ugleda velike natpise:
Kraljeva naredba: Ovaj je tjedan zabranjeno popravljanje obuće!


- „Svašta!“ pomisli postolar. „ Što sve kraljevima ne padne na pamet! No, dobro, ljudima ću u kuće nositi vodu.“I zaradio je dovoljno za večeru.
I opet dođe preodjeveni kralj i reče postolaru:- „Zabrinuo sam se za te kad sam vidio one natpise i pitao se kako ćeš danas zaslužiti svoj kruh“.
Postolar mu ispriča što je toga dana radio.-„A što, ako sutra ne bude posla?“


- „Sutra?“, reče postolar. „Ah, sutra je sutra. Neka je blagoslovljen Bog svaki novi dan!“.Sljedećeg jutra vojnici su stajali unaokolo vičući:- „Kraljeva zapovijed: Ovaj se tjedan ne smije nositi voda niti popravljati obuća!“
Postolar odluči poći u šumu, sjeći drva i prodavati ih. Zaradi tako večeru za dvije osobe.


Eto opet na večer nepoznatog gosta. Dok su jeli, upita:- „A što, ako sutra ne bude posla?“- „Sutra?“, pogleda ga postolar. „Sutra je sutra. Neka je blagoslovljen Bog svaki novi dan!“.
Kad je postolar sutradan krenuo u šumu, zaustaviše ga vojnici:
- „Svi koji idu u sječu drva, moraju ovaj tjedan čuvati stražu u kraljevoj palači“.Oduzeše mu sjekiru i dadoše mu mač.Stražario je besplatno cijeli dan. Idući kući razmišljao je kako će pogostiti svoga gosta. Zamoli seoskog trgovaca za pomoć. Za uzvrat, u polog je morao ostaviti mač. Za svaki slučaj, istesao je sebi mač od drveta i djenuo ga u korice.


Navečer dođe nepoznati gost i začudi se spremljenoj večeri:- „Otkud to? Vidio sam da si cijeli dan stražario i nisi ništa zaradio“.


Postolar mu sve ispriča i smiješeći se pokaza mu drveni mač.Gost upita: - „Ali što, ako ti sutra narede da pokažeš mač?“- „Sutra?“, reče postolar. „Sutra je sutra. Neka je blagoslovljen Bog svaki novi dan!“.Tek što je sljedećeg jutra postolar stigao pred kraljevsku palaču, pristupi mu narednik:- „Ej, ti, dođi ovamo! Pred zatvorskim zidom je ubojica kojeg danas treba pogubiti. Kralj je zapovjedio da mu ti odsiječeš glavu!“Užas obuze postolara:
- „Ne mogu i ne smijem ubiti čovjeka.“Narednik nije popuštao.

Mnoštvo se znatiželjnika okupilo. Postolar priđe osuđenome, pogleda mu u oči i uvjeri se da on nije ubojica. Tiho se pomoli da Bog obojicu spasi iz nevolje. A onda, prije nego je izvukao svoj mač iz korica, povika iz svega glasa: - „Bože, Gospodaru neba i zemlje, života i smrti!

Ako je ovaj čovjek ubojica, neka mu moj mač odrubi glavu. A ako je nedužan, učini da moj mač, čelični, postane drven!“ Nastade velika tišina. Kad je postolar u vis isukao mač, svi su mogli vidjeti: mač je drven.

Mnoštvo je klicalo u oduševljenju. A kralj iziđe iz palače, priđe postolaru i otkrije mu se. Zagrli ga i reče mu:
 - „Od danas, ti si moj glavni savjetnik!“