Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pet05292020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Krečenje - savjeti i pogreške

Krečenje zidova je daleko lakše nego krečenje stropova, zidovi su lakše dostupni i sve što trebate učiniti je ukloniti namještaj i prekriti pod zaštitnom folijom. Iako je krečenje zidova prilično jednostavan zadatak i u njemu je lako pogriješiti. Donosimo nekoliko osnovnih pogrešaka koje ljudi čine dok se prime krečenja zidova. Nedostatak ili nedovoljna priprema (Ne uspijete li se pripremiti, pripremate se ne uspjeti). To se odnosi na popunjavanje pukotina u zidovima prije krečenja. Priprema nekog posla često iznosi i do 80% potrebnog vremena za neki zadatak. Držite se ovog pravila i Vaše će krečenje sigurno proći bez potrebe za naknadnim popravcima.

Postavljanje previše boje na zidove, uobičajena je početnička greška. Ponekad svježe okrečeni zid izgleda kao da se po njemu dijete nabacivalo sa bojom dok ste vi bili na pauzi. Ukoliko Vam se to desi trebati ćete uložiti sate rada da dovedete zid u prvobitno stanje, strugati ćete boju, ponovo gletati zidove a sve to iz razloga što niste u početku bili dovoljno pažljivi. Kada krečite sve što niste uspjeli dobro prekriti sa prvom rukom boje popravite sa drugom rukom, više od dvije ruke dovesti će Vas u situaciju koju želite izbjeći.

Svakako svoju boju za krečenje dobro promiješajte (vode dodajte po uputama proizvođača) i procijedite. Naravno da smatrate kako novu boju iz dućana ne treba procijediti, no svejedno to učinite. Uzmite staru najlonsku čarapu od punice ili žene i fino procijedite boju. Samo ćete tako biti sigurni da u njoj nema onečišćenja koja ako se jednom nanesu na zid ugrožavaju Vaše dotadašnje napore. Razmazana fleka koja se proteže po zidu u smjeru krečenja nešto je što želite izbjeći, odvojite malo dodatnog vremena i procijedite boju.

Svakako nabavite kvalitetni valjak i nastavak za produživanje. Ako imate izbora, ne koristite sintetičke ili spužvaste valjke. Njihov je osnovni problem što ne mogu na sebe primiti dovoljno boje. Ono što trebate kupiti su valjci sa prirodnim vunenim vlaknima. U početku je na njih teško nanijeti boju no kada u tome uspijete samo krečenje postaje zadovoljstvo. Naravno krečite dugačkim potezima od vrha ka dnu zida, ne ponavljajte po istoj površini (već zapamtite to mjesto za drugu ruku) i Vaš će zid izgledati svježe.

Krečenje je nekima užasno dosadna obaveza u kojoj je lako izgubiti puno vremena, no budete li se pridržavali ovih nekoliko savjeta ostati će Vam vremena i za omiljeno špricanje bojom i natjeravanje ukućana sa valjkom u ruci :) Uostalom ako Vam krečenje nije zabavno onda ga nemojte niti samostalno raditi, rađe angažirajte stručnjake, često puta to ispadne povoljnije nego da si morate kupovati novu odjeću jer ste za krečenje zabravili obući staru, ili kupovati novi kauč jer stari niste dobro zaštitili folijom. Same folije za zaštitu s danas prilično povojne, kvalitetni valjci nisu istina toliko povoljni ali su i dalje puno jeftiniji od stručnjaka. Naravno jednom kada sami uspješno okrečite svoje zidove biti ćete i pomalo ponosni na sebe, što je odlična nagrada za uložen trud.

Dodatno si možete pomoći ako kupite i male valjke za krečenje nedostupnih mjesta poput rubova, površina iza radijatora i sl. Sve to danas je prilično dostupno u većini većih trgovačkih centara.

###BLANK###