Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pet05292020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Očistite mrlje na tepihu od nestašnih ljubimaca

Naučite kako se riješiti neugodnog mirisa i mrlja na tepihu koje naprave vaši nestašni ljubimci.

1. korak  - osušite mrlju
Miris urina vašeg ljubimca je veoma neugodan. Prvi korak u čišćenju mrlje je da dobro upijete tekućinu papirnatim ručnicima.

2. korak – koristite četkicu
Koristite malu četkicu i papirnate ručnike kako bi očistili mrlju jer je ponekad potrebno istrljati tepih. Počnite sa rubova mrlje prema sredini. Nikada ne četkajte prema van, kako ne bi proširili neugodan miris po tepihu.

3. korak – uklonite mrlje prirodnim sredstvima
Pokušajte ukloniti mrlje od urina nekim prirodnim sredstvima. Možete pokušati sa alkoholom, alkoholnim octom, sodom bikarbonom, gaziranom vodom ili limunom. Neki od ovih postupaka potrebno je ponoviti više puta kako bi se riješili neugodnih mirisa.

Alkohol možete nanijeti direktno na mrlju. Pustite da se upije i zatim isperite mrlju hladnom vodom. Kiselost alkoholnog octa ubija bakterije koje uzrokuju neugodan miris, pa je zato ocat dobar izbor za čišćenje mrlja od mačjeg urina. Umiješajte tri četvrtine vode i jednu četvrtinu octa i pošpricajte po mrlji. Operite mrlju sapunom i vodom.

Soda bikarbona sa vodom djeluje jednako dobro. Izlijte mješavinu na tepih i isperite sa sapunom i vodom. Isto tako možete i posipati sodu direktno na mrlju kako bi upila miris i tekućinu i zatim je samo usisajte. Limun također djeluje jer njegova kiselina uklanja bakterije, uzrok neugodnog mirisa. Iscijedite limun u malo vode i istrljajte prljavi tepih sa krpicom ili četkom. Operite tepih sa sapunom i vodom.


(Budi.in)

###BLANK###