Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pet06052020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Zašto je dobro jesti soju?

Soja je za neke savršeni izvor proteina, dok kod drugih još uvijek ulijeva nepovjerenje. Istražili smo zašto je soja dobra za regulaciju ženskih hormona i probleme s osteoporozom, te zašto je sojino mlijeko odlična zamjena za sve one koji ne podnose mliječni šećer.

Soja je namirnica koja se izrazito istražuje, te su joj dokazane brojne prehrambene i zdravstvene vrijednosti. Međutim, uz soju se posljednjih godina vežu i kontradiktorne informacije zbog sadržaja fitoestrogena te zbog činjenice da je veliki udio usjeva soje genetski modificiran.

Istodobno, tržište i prodaja soje rastu velikom brzinom, a nagli porast potražnje uočen je na prijelazu iz osamdesetih u devedesete godine dvadesetog stoljeća. Ovaj fenomen dogodio se istodobno sa spoznajama o zdravstvenim prednostima soje, primarno zbog značajnog udjela proteina s visokom biološkom vrijednošću.


Zdravstvene blagodati soje

Uz bogatstvo proteina, soja sadrži mali udio masti i mnoštvo fitokemikalija. Smatra se da soja smanjuje opasnost pojave bolesti srca, osteoporoze i karcinoma, te ublažava simptome menopauze. Često se postavlja pitanje o opravdanosti tih tvrdnji i je li soja stvarno savršeni izvor proteina.

Postoje dokazi da se visokim unosom soje i proizvoda na bazi soje smanjuje opasnost bolesti srca. U usporedbi s izvorima proteina životinjskog porijekla, soja sadrži manje masti, posebice onih zasićenih, a ne sadrži kolesterol.

Osobe kojima se umjesto proteina životinjskog porijekla davao sojin protein, bilježile su sniženje razine LDL kolesterola (lošeg kolesterola), te porast HDL kolesterola (dobrog kolesterola). Neki od ovih učinaka pripisuju se fitokemikalijama u soji.

Specifična skupina fitokemikalija, izoflavoni ili fitoestrogeni koji se nalaze u soji, mogu na organizam polučiti djelovanje slično povoljnom djelovanju estrogena. Prema nekim studijama, dnevni unos 25 – 80 grama sojinih proteina može rezultirati smanjenjem razine ukupnog kolesterola, LDL (''lošeg'') kolesterola i triglicerida za 8 posto. S druge strane, unos soje povezuje se sa povišenom razinom HDL (''dobrog'') kolesterola.


(zdravakrava.hr)

###BLANK###