Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub05302020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Savjeti za kupovinu dječije obuće

Kako bi se djetetu noga pravilno razvijala i obuća mu bila praktična i udobna, kupujte isključivo modele od prirodnih materijala. Stopala mališana će moći disati i neće se pretjerano znojiti. Evo nekoliko savjeta za kupovinu dečje obuće. Prvo pravilo glasi: zimska obuća treba biti topla i nepromočiva. Ako kupite nepostavljene čizme ili duboke cipele, ispod njih su obavezne tople čarape. Najbolje je da u kupovinu povedete i dijete i odmah mu probate model za koji ste se odlučili kako ne biste došli u situaciju da morate da vratite kupljeno, a da u trgovini ne nađete druge odgovarajuće.


Šivena obuća traje duže od ljepljene, a kupovinom šivenih modela izbjegavate rizik alergije na lijepilo. Dobro je i kad je na prednjem dijelu cipele i na peti zaljepljena guma kako se dijete ne bi oskliznulo dok hoda po parketu.

-Obuća ne smije biti pretvrda, ali ni premekana. U pretvrdoj cipeli dječije stopalo se ne savija normalno pri hodu, a u premekanoj dijete nije stabilno.


Dio cipele koji naleže na skočni zglob treba biti čvrst, a dio gdje stoje prsti mekan i dovoljno širok kako se prsti ne bi zbijali.

Pertle, čičak ili rajsferšlus? Obuća s rajsferšlusom nezgodna je i za obuvanje i za skidanje, noga u njoj nije stabilna a mala djeca će se teško snaći sa zakopčavanjem ili otkopčavanjem takve obuće. Obuća sa čičkom dobra je ako dijete često mijenja obuću, za hlače po kući ili u vrtiću.

###BLANK###