Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub06062020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Senzori za otkrivanje i praćenje bolesti

Škotski znanstvenici razvili su novu metodu dijagnosticiranja bolesti, koja bi mogla revulucionizirati način na koji se bolesti otkrivaju i prate.

Istraživanje objavljeno u zborniku radova Chemical Communications i ACSNano, kao i u stručnom časopisu Journal of Biophotonics pokazalo je da bi se otkrivanje bolesti moglo olakšati sitnim kemijskim senzorima koji bi se implantirali u pacijenta.

Znanstvenici su stvorili sitne detektore izrađene od čestica obloženih zlatom, koji se mogu umetnuti u stanice, te uz pomoć lasreske tehnologije otkriti i pratiti razvoj bolesti.

Kako bi se spriječilo da tijelo odbaci umetak, senzor je obložen zlatom, koje je nereaktivni metal.

Dr. Colin Campbell, voditelj ovog istraživanja koje je financiralo nekoliko škotskih visokoškolskih ustanova, tvrdi da otkriće do kojeg je došao zajedno sa kolegama ima veliki potencijal.

„Stvarajem senzora koji se može sigurno implantirati u tkivo i kombinirajući taj senzor sa osjetljivom metodom mjerenja pomoću lasera, razvili smo korisnu spravu koja će pomoći u otkrivanju i pračenju bolesti kod mnogih pacijenata“, objasnio je.

Daljnja istraživanja na ovom pomolju biti će usmjerena na stanja povezana s imunološkim sustavom.


(Mojdoktor.hr)

###BLANK###