Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub08082020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Vrijeme je za roštilj

Ovaj način pripreme hrane nerijetko nalikuje svojevrsnoj gastronomskoj predstavi. Odvija se između ručka i večere ili je dio cjelodnevnoga događanja u prirodi, na dvorištu ili terasi. No, uloga mjesta je, složit ćete se, neobično važna. Uostalom, kao i broj. Roštilj za dvoje, troje ili četvero naprosto se ne čini ozbiljan.Optimalna se brojka kreće između šest i deset osoba. Sve iznad toga narušava intimnost i uzbuđenje događaja te prijeti gubljenjem smisla druženja, koje je jedno od važnijih dijelova roštiljanja. Kad ste jednom odabrali goste - jer nije svatko za roštilj - ne zaboravite da ih pozivate na društveno događanje koji Anglosaksonci nazivaju barbecue party, iako je to što oni rade prava uvreda za roštilj. Dakle, svi sudionici, na neki način, sudjeluju u paljenju vatre, raspirivanju žara, pečenju i kušanja mesa te elegantnu druženju uz svijetlo pivo, tanani gemišt ili bevandu. Iz svega proizlazi da vrijeme mora biti pomno isplanirano, a kašnjenja ili nedolasci naprosto su neoprostivi.


Bez alata nema zanata

Nakon što ste odabrali društvo, mjesto i vrijeme, treba se pozabaviti mesom. Jasno, pod uvjetom da ostalom opremom već raspolažete. Električni i plinski nisu ništa u odnosu onog u prirodi. U oba slučaja nedostaje šarm vatre, miris dima, uzbuđenje pripreme i nepredvidivost žara. Vatra, odnosno žar, te rešetka ili ploča oprema je bez koje naprosto ne možete.

Na vječno pitanje, drvo ili ugljen, odgovaramo: bolje dobar, čvrst, ne prestar drveni ugljen, nego loše i mokro drvo. No, izbor goriva treba odgovarati vrsti mesa. Vinova loza, s malom količinom bora, zapaljena na od sunca pregrijanu kamenu savršena je za plavu ribu poput srdele ili skuše. Bijela riba, osobito veći komadi, trpi dodatak drvenog ugljena u jednakim omjerima s borovinom i lozom. Veliki škampi, hlap ili pak jastog idu isključivo na lozu. Drugo ne pomišljajte jer rezultat je strašan. Perad, domaća i divlja, nije osobito pogodna za roštilj. Iznimka su pileća krilca, koja, uz mnogo muke i iskustva, mogu biti prava poslastica. Janjetinu treba pripravljati na mladom drvetu, nikako na ugljenu, jer će odveć visoka temperatura uništiti strukturu mesa. S druge strane, teletina i junetina dobro reagiraju na ugljen, ali onaj pravi, drveni.

Kraljicu roštilja, svinjetinu, pripremajte na pola količine suhih, ne presušenih drva i isto toliko drvenog ugljena. Kotleti, lungići, rebarca, carsko meso, odresci, ficleki i na kraju vratina - prva među jednakima. Struktura dobre vratine upravo je idealna za pripremu na visokoj temperaturi roštilja, a omjer masnoće i muskulature savršen. Pomno pečena vratina, soljena nekoliko sati prije postupka, jedno je od najsavršenijih jela koje je moguće pripremiti na roštilju. Treba je jesti uz krišku na roštilju prepržena kruha, a trpi i malu količinu sitno mljevena crnog papra, posipanu neposredno nakon uklanjanja s vatre. Dobro se sljubljuje i s crvenim, svježe narezanim lukom, domaćom rajčicom ili paprikama. Neke vrste graha, poput trešnjevca, ranije kuhana, ohlađena, začinjena octom i bučinim uljem, također mogu odlično zaokružiti jelo.(Wga.hr)

###BLANK###