Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub08082020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Štetnost cigareta: Upozorenja bolja od slika

Novo istraživanje pokazalo je da slike koje prikazuju bolesti uzrokovane pušenjem, a koje su se u nekim zemljama počele stavljati na kutije cigareta, kod nekih ljudi rade više štete nego koristi.

Istraživači s američkog Sveučilišta u New Yorku i švicarskog Sveučilišta u Baselu proučavali su 39 studenata psihologije koji su pušili.

Sudionici ovog istraživanja imali su između 17 i 41 godina, a ispunili su niz pitanja koja su za svrhu imala ustanoviti da li postoji veza između samopouzdanja i pušenja.

Nakon toga, prikazane su im različite kutije cigareta sa različitim natpisima i upozorenjima, te se zatim procjenjivala volja za prestanak pušenja.

U članku objavljenom u stručnom časopisu Journal of Experimental Social Psychology, istraživači su napisali da „upozorenja povezana sa smrti često nisu učinkovita, i ironično je da su dovela do više pozitivnih stavova o pušenja među pušačima koji su svoje samopouzdanje temeljili na pušenju“.

Istraživači tvrde da upozorenja koja pušenje prikazuju neprivlačnim i nepopularnim zapravo imaju bolji učinak.

U nekim europskim zemljama natpisi na cigaretama zamijenjeni su slikama koje prikazuju štetne učinke pušenja, poput trulih zubi te raka pluća i grla.(Mojdoktor.hr)

###BLANK###