Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sri06032020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Kako odabrati pod za svoj dom?

Renovirate li dom, pod je vjerojatno jedna od stvari o kojima morate misliti. Kućni budžet, životni stil, iskorištenost sobe, vrsta uzoraka i ukus su činjenice koje morate uzeti u obzir kako bi sami sebi olakšali izbor. Jeste li u obitelji koja će još rasti, samac ili u vezi? Zabavljate li se puno? Planirate li se seliti u bliskoj budućnosti ili ovdje puštate korijenje? Imate li vremena i volje za često usisavanje? Imate li kućne ljubimce? Odgovori na ova pitanja dati će vam smjernice za odabir poda koji ćete postaviti u svom domu.  Nabrojati ćemo neke od vrsta podova i njihove prednosti i mane.

Podna obloga od vinila
Vinil je praktična mekana podna obloga za kupaonice, hodnik ili kuhinju. Ne zadržava mirise i lako ga je čistiti. Dostupan je u mnogo varijanti i uzoraka, s imitacijom keramike ili drva i iznenađujuće je izdržljiv.

Laminat
Laminat je zaista praktičan i vrlo popularan. Dostupan je u svakoj boji i uzorku kojeg možete zamisliti. Tako vam pod može izgledati kao od bambusovog drva, starog hrasta ili s visokim sjajem. Izdržljiv, lako se čisti, otporan na ogrebotine i mrlje, a puknuti može jedino ako je na njega bačen težak predmet velikom snagom. Ako po njemu nešto prolijete, obrišite odmah, jer ne podnosi dobro vodu.

Keramičke pločice
One su lijepe i praktične. Dostupne su u raznovrsnim veličinama, oblicima, uzorcima. No, lomljive su i nisu ugodne pod nogama. Ako ih želite staviti u kuhinju, na mjestu gdje kuhate stavite prostirač kako vam se ne bi sklizalo ako nešto prolijete prilikom kuhanja ili slično.

Parket
To je klasičan favorit za podove. Ako ste zabrinuti zbog ogrebotina, odaberite čvršće drvo poput hrasta, javora, trešnje ili bambusa. S vremenom će se na svim vrstama vidjeti ogrebotine, ali to su ionako karakteristike drva, a pod se uvijek može prelakirati. Varijacije u uzorku i boji koje vam nudi prirodni parket, vječne su.

Bambus
Bambusov parket dobiven je od kore bambusovog drveta. Hrastov parket držati će vam u kući više od 30 godina, a bambusov parket je 23 % čvršći od hrastovog.(Budi.in)

Iako nema nekih čvrstih pravila kojih se morate držati, materijali za podove obično se svrstavaju ovako:
Kupaona: vinil, keramičke pločice, laminat
Kuhinja: vinil, keramičke pločice
Dnevna soba: laminat, parket,
Spavaća soba: laminat, parket
Ulazni hodnik: keramičke pločice, vinil, laminat
Stube: laminat, parket

###BLANK###