Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sri02262020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Proljetno čišćenje garaže

Proljeće je savršeno vrijeme da obavite neke poslove koje možda odgađate cijelu godinu i za koje „nikada“ nije najbolje vrijeme da ih se prihvatite – kao što je primjerice čišćenje garaže...Naime, garaža je često više od mjesta gdje parkirate vaše vozilo. To je mjesto gdje držite različite vrste mehaničarskog alata, alata za vrt, kosilicu, dijelove auta, dječje igračke za dvorište, sve stvari koje ne znate kamo biste ih stavili jer ih ne upotrebljavate svaki dan.

Upravo zbog toga, garaža se može pretvoriti u jedan veliki kaos, do te mjere da vam više neće služiti kao prostor za spremanje auta, nego kao prostor za nepotrebne stvari, pa  i smeće.
Osim toga u brojnim mjestima u proljeće organizira se odvoz krupnog otpada, što vam je još jedan razlog više da se riješite svih nepotrebnih stavi.
Evo nekoliko korisnih savjeta kako očistiti i organizirati garažu.

Kako do uredne garaže?

1. Izvadite iz garaže sve ili barem većinu stvari, jer ćete na taj način najbolje moći počistiti i organizirati garažu. Garažu pometite od sitnijeg smeća i prašine. Prođite metlom i nekoliko puta.
2. Kako iznosite stvari odmah ih organizirajte na dvije osnovne hrpe – stvari koje nećete baciti i stvari koje ćete baciti. Na taj način uštedjet ćete mnogo vremena i muke.
3. Kada ste odlučili što ćete zadržati, a što baciti, prije nego što počnete unositi stvari u garažu, pokušajte razmisliti kamo ćete ih staviti, te imate li dovoljno mjesta. Primjerice, uske zidne police, različite kuke i slično, mogu vam dobro doći pri spremanju stvari, te vam neće svakodnevno biti na putu. Zbog toga, ako ih nemate, razmislite o tome, jer sklopive stolice, bicikli i alat mogu visjeti na kukama, a primjerice kutije sa stvarima mogu naći svoje mjesto na policama.
4. Stvari možete sortirati prema namjeni, ukoliko vam je to jednostavnije i logičnije. Primjerice, pribor za bojenje neka bude na jednom mjestu, pribor za obradu drva na drugom, stvari za sport na trećem, alat za vrt na četvrtom. Dječje igračke i stvari stavite na mjesto gdje će sama djeca moći do njih bez vaše pomoći.
5. Stvari koje češće koristite, stavite na lakše dostupno mjesto. Na taj način i unosite stvari u garažu. Ukoliko stvari slažete u kutije, napišite na njima što je unutra, jer se za nekoliko mjeseci ili godina sigurno nećete sjećati.
6. Pokušajte čim više stvari smjestiti na zid ili police, a čim manje stvari na pod.
7. Ukoliko imate stvari koje vam ne trebaju, a ne želite ih baciti, raspitajte se trebaju li kome, te ih prodajte ili poklonite. Primjerice, u SAD-u nisu neobične rasprodaje stvari iz garaža. Ukoliko nešto godinama niste koristili nemojte više čuvati jer teško da ćete tu stvar više ikada staviti u upotrebu.
8. Cilj je da sa svim stvarima u garažu na kraju stane i vaše vozilo, te da u njoj ima više mjesta nego je do sada bilo.
9. U čišćenje garaže možete uključiti cijelu obitelj, neka vam pomognu s težim stvarima, raščišćavanju stvari, pa tako i odluci da nešto bacite.
10. Gotovo je nemoguće očekivati da će garaža nakon čišćenja ostati zauvijek uredna i organizirana, no pokušajte u dogovoru s obitelji ipak održavati koliko toliko red, a veće čišćenje obavite jednom na godinu. To će vam uvelike olakšati život. (Zena.hr)

###BLANK###