Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sri02262020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Uh, te vodene kozice

Vodene kozice su tipična dječja zarazna bolest, odnosno virusno oboljenje koje se prenosi među mališanima, a izaziva crvene točkice po cijelom tijelu koje jaaaako svrbe. Zato je ova bolest jako neugodna djeci, a kod roditelja izaziva brigu, jer djecu treba stalno upozoravati da se ne češkaju po crvenim čvorićima kako ne bi pogoršali stanje, napravili ranice i ožiljke.
Ipak, postoji nekoliko savjeta pomoću kojih djeci možete olakšati ovo naporno i neugodno razdoblje:


Dozvolite djetetu da se opušta u mlakoj kupki barem dva puta dnevno. U kupku usipajte proizvod koji u sastavu ima ulje sjemena zobi koji pomaže u smirivanju svrbeža.

- Umjesto kupke, djetetu možete olakšati osjećaj svrbeža i pomoću vlažnih, rashlađenih obloga.

- Ne trljajte ništa u kožu već je samo lagano i nježno prekrijte hladnim oblogom na mjestu gdje najviše svrbi.

- Mast sa ljekovitim kalaminom upotrebljavajte na mjestima koja svrbe, ali ne i na licu, odnsno nikako po cijeloj površini kože.

- Servirajte djeci hranu koja se može jesti rashlađena, koja je mekana i lako probavljiva, sa malo soli i konzervanasa.

- Ukoliko se svrbež i crveni čvorići pojave na području genitalija, zamolite pedijatra da vam preporuči neku mast za to osjetljivo područje.

- Ukoliko je stanje malo teže, djetetu dajte tablete protiv bolova koje je preporučio pedijatar, ali ni u kom slučaju Aspirin.

- Odijevajte dijete u mekanu, pamučnu odjeću koja neće dodatno iritirati kožu.

- Dijete kupajte svaki dan kako bi površina kože ostala čista i kako se crvena područja i čvorići ne bi inficirali. Mijenjajte pelene češće iz istog razloga, ukoliko je mali bolesnik još beba.

- Odrežite djetetu nokte i objasnite mu zašto se ne smije češkati po crvenim čvorićima.

- Ukoliko se crveni čvorići inficiraju, najbolja terapija je antibiotik. Polysporin, Neosporin i Bactine neke su od antibakterijskih masti koje se mogu kupiti i bez liječničkog recepta, ali svakako konzultirajte i liječnika prije upotrebe navedenih masti.

- Izbjegavajte preparate s hidrokortizonom. Oni će smanjiti upalu na mjestu čvorića, ali će i ometati djetetov imunološki sustav da se bori protiv virusa.

- Držite dijete podalje od sunca, čak i kada je u zadnjoj fazi oporavka.(Klinfo.hr)

###BLANK###