Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Ned07122020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Domaće zadaće uništavaju obiteljski život

Škole bi trebale ukinuti domaću zadaću jer ona uništava obiteljski život. Tako barem tvrdi dr. Eleanor Updale, vodeća autorica knjiga za djecu u Velikoj Britaniji, prenosi Daily Mail.

Kako kaže dr. Updale, obitelji u današnje vrijeme imaju ograničeno zajedničko vrijeme, a tradicionalna rutina pisanja domaće zadaće dovodi do toga da djeca postaju nervozna, plaču i zapravo ih se odvaja od obitelji. Osim toga, ako roditelji moraju umirivati djecu, prijetiti im, podmićivati ih i služiti se raznim disciplinskim mjerama da bi ih prisilili na pisanje zadaće, onda ono umjesto da traje oko pola sata, na kraju potraje i do tri puta duže.

Britanska vlada je školama zadala smjernice kojima ih potiče da zadaju jedan sat domaće zadaće tjedno petogodišnjacima; učenici u dobi od devet do 11 godina imaju pola sata zadaće dnevno, a 16-godišnjaci bi trebali imati čak dva i pol sata domaće zadaće svake večeri.

Dr. Updale propituje taj sustav i kaže da on zapravo zagađuje domove jer u njega unosi nervozu i vrijednosti iz učionice. Osim toga, uporno se priča o tome koliko su djeca sve više pred TV-om i računalom, umjesto da se igraju i bave sportom na zraku, a vrijeme provedeno u sobi za domaćom zadaćom također sprječava djecu u takvim aktivnostima i na neki način opravdava to što djeca toliko vremena provode kod kuće. Ona zato predlaže da se sva domaća zadaća radi u školi.

I ona je, kako kaže, inzistirala da njezina djeca uvijek pišu domaću zadaću, baš kako je preporučivalo ministarstvo obrazovanja.

''Sada shvaćam da sam se trebala suprotstaviti napumpavanju domaće zadaće i boriti se da više vremena provedemo zajedno kao obitelj'', zaključuje dr. Updale.