Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub09262020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Naresci štetni za srce

Naše najdraže salame, kojima tako rado činimo svoje sendviče ukusnim, čini se i nisu tako dobre za naše zdravlje. Nije štetan samo prekomjerni unos mesa, nego i mesne prerađevine, posebice one koji su konzervirane uz pomoć soli. Prema jednom američkoj studiji već 50 grama dnevno mesnih prerađevina (narezaka i kobasica) štete našem zdravlju. Naime povećava se rizik obolijevanja od dijabetesa za čak 19 posto, a mogućnost obolijevanja od srčanih bolesti raste za čak 42 posto.

Istraživači u Bostonu na Harvard School of Public Health došli su do zaključka da mesne prerađevine sadrže više soli i nitrata, nego neobrađeno meso. Udio masti pri tome ne igra veliku ulogu jer je skoro pa jednak. Ne samo ljubitelji kobasica, nego i ljubitelji salama, prekomjernim unosom štete svom zdravlju.

„Mnogo je konzervansa i soli, a manje masti, sadržano u narescima, no oni su isto tako odgovorni za dijabetes i srčane bolesti“, objašnjava voditeljica studije Renata Micha.

Stručnjaci naglašavaju da se ne morate odreći svojih najdražih mesnih prerađevina. Konzumirajte manje kobasice, a unos narezaka reducirajte na 50 grama tjedno.

###BLANK###