Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sri02262020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Mirisni ormari

Malo tko se od nas već nije suočio s tom neugodnošću: otvorite garderobni ormar i umjesto svježine i mirisa oprana rublja zapahne vas ustajali vonj neprozračenih starih kuća. Kako to spriječiti, ili, ako problem već postoji, kako ga riješiti? Djelovati valja dvojako: uklanjanjem izvora neugodnih mirisa i primjenom sredstava koja lijepo i dugotrajno mirišu.

Temelj svega je – čistoća. To podrazumijeva čistu odjeću, rublje, pretince u kojima ih držite i čitavu unutrašnjost ormara.

Premda je tržište preplavljeno bezbrojnim štetnim, manje štetnim i «ekološkim» sredstvima za čišćenje, vrlo je malo onih koja su uistinu neškodljiva i istodobno djelotvorna. Među takva spadaju prokušana sredstva naših baka – vinski ocat, kuhinjska sol i soda bikarbona. Većina se uobičajenih zaprljanja lako dade očistiti pojedinačnom primjenom ili mješavinom tih tvari u različitim omjerima. Prednosti su im višestruke: jeftine su, biorazgradive, lako dostupne i vrlo efikasne, a primjena je gotovo neograničena.

Ako želimo trajno eliminirati neugodne mirise, svu odjeću valja izvaditi iz ormara, oprati, dobro osušiti i izglačati. Neka se još provjetri. Za to vrijeme sve unutarnje površine ormara operemo otopinom bijelog octa u vodi, obično u omjeru 1:1. Ako ima tvrdokornijih mrlja, premažemo ih mješavinom octa i sode bikarbone, razmućenih tako da čine pastu. Ostavimo 10-20 minuta, odstranimo i sve dobro isperemo. Ne treba ni napominjati da ormar prije vraćanja odjeće mora biti potpuno suh. Čitav ovaj postupak neće biti učinkovit i trajan, ne budemo li se pridržavali osnovnih pravila:

* nošenu odjeću (makar samo jedanput) ne spremamo u ormar među čistu
* ne spremamo ni vlažnu odjeću. Ako pokisnemo, neka se suši i vjetri i nekoliko dana, ali vlaga u ormar ne smije. U njoj se razvijaju plijesan i gljivice, i najčešći je izvor neugodnih mirisa
* cipele ne bismo smjeli držati u ormaru s odjećom. Ako to baš nikako ne možemo izbjeći, može nam pomoći nekoliko uputa: cipele se također moraju dobro osušiti prije pospremanja, moraju biti čiste, a ako imaju neugodan vonj, možemo u njih staviti vrećice sa sodom bikarbonom (koja odlično upija mirise), pijeskom za mačke, mljevenom kavom, zdrobljenim drvenim ugljenom, ili vatu natopljenu eteričnim uljima. Svaki novi par cipela danas se kupuje s onim malim vrećicama u kojima su kuglice što sprečavaju navlačenje vlage; iskoristite i njih. Ako sve to ne pomogne, cipele (osobito tenisice) držite u zatvorenim plastičnim vrećicama ili kutijama
* ormare moramo redovito prozračivati.


(domza5.hr)

###BLANK###