Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Čet07092020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

O odabiru, sadnji i uzgoju voćaka

Što se tiče vremena sadnje, voćke se mogu saditi od listopada do travnja u doba mirovanja vegetacije, ali ne u smrznuto tlo. Rana jesenska sadnja ima prednost nad kasnom proljetnom jer će korjenov sustav imati bolje uvijete za prilagodbu i obnavljanje oštećenja nastalih tijekom presađivanja.

U ranu jesen, dok je tlo još vlažno i toplo, brže zacjeljuju korjenove rane. U proljeće prije pupanja i listanja nastavlja se intenzivan rast korijena pa su mlade voćke sposobne nadzemni dio opskrbljivati vodom i hranjivim tvarima. Zbog svega navedenog, voćke posađene u jesen brže se i bolje razvijaju prvu godinu po sadnji, ukoliko se sadi u toplijim krajevima.

Ako se, pak, sadi u hladnijim i sjevernim područjima, rezultati jesenje sadnje su lošiji jer se javljaju neželjene posljedice. Ako voćke prekasno sadimo u hladno i vlažno tlo, neće odmah početi s obnavljanjem korjenovog sustava, već će se to zbiti u proljeće kad se tlo zagrije. U međuvremenu, na ranama korijenja nastaju truljenja i sl.

Kasna proljetna sadnja nosi niz negativnih posljedica. Prvo, korijen je nepripremljen i nedovoljno razvijen pa se nadzemni dio ne može opskrbljivati dovoljnom količinom vode i hranjiva. Naime, rast nadzemnog i podzemnog dijela (korijena) biljke počinje gotovo istovremeno. Kada zbog povišenih temperatura krene nagli rast nadzemnog dijela, biljka traži puno vode.

Ako korijen nije sposoban snabdjeti biljku ni vodom ni hranjivima, dolazi do zastoja rasta novoposađene voćke tijekom te godine. Kod kasne proljetne sadnje u toplijim predjelima često rano nastupa sušno razdoblje pa biljke dodatno trpe nepovoljne uvjete. Zato je kod kasne proljetne sadnje rizik od neprimanja voćaka vrlo velik.

Sadna jama - dovoljno duboka i široka

Kada ste odabrali voćnu vrste i sortu u rasadniku, pobrinite se da je što kvalitetnije posadite. Vrlo je važno obaviti kvalitetnu pripremu sadne jame u koju ćete posaditi biljku. Neka rupa bude dovoljno duboka i široka, bez obzira što sadnica voćke ima mali korijen. Dubina i širina sadne jame neka bude kao za manje stablo, minimalno 50 centimetara . Nakon iskopa vratite jednu trećinu iskopane zemlje, dodajte lopatu-dvije stajskog gnojiva i ponovo naspite zemlju. Na tako pripremljenu jamu postavite sadnicu voćke koju ste prethodno umočili u žitku smjesu zemlje i gnoja pripremljenu u kanti.

 

Posađenu voćku odmah zakolčite pomoću debljeg kolca koji će onemogućiti pomicanje korjena uslijed jačeg vjetra. Kada ste sadnicu položili na dubinu, pažljivo rupu napunite do vrha zemljom. Nježno nagazite oko sadnice, formirajte lijevak za zadržavanje vode i dobro zalijte. Zalijevanje je obavezna mjera koju ne smijete ispustiti, čak i ako smatrate da je tlo vlažno ili čak blatno. Zalijevanje odmah po sadnji omogućit će kontakt korjena sa zemljom i omogućiti da zrak izađe oko zone korijena. Tlo oko posađene voćke prekrijte korom ili pokošenom travom radi čuvanja vlage. Ukoliko sadite više voćaka, vodite računa o njenom prirodnom izgledu, tj. o konačnoj veličini koju će biljka imati.

Neka razmak sadnje u redu i između redova bude dovoljno velik da se biljka može nesmetano razvijati u budućnosti. Također, neka biljka bude dovoljno odmaknuta (minimalno tri metra) od susjedne parcele. Odaberite odmah i uzgojni oblik koji će najbolje odgovarati određenoj vrsti, kao i vašim zahtjevima. Neke vrste spontano u prirodi imaju određeni rast. Najbolje ga je takvim i zadržati.

Nakon sadnje sadnicu je potrebno prikratiti na metar visine. Na taj ćemo način izazvati rast postranih mladica, od kojih ćemo odabrati nekoliko dobro razvijenih i ostaviti ih na provodnici. Tada ćemo provesti prorjeđivanje i uklanjanje svih izbojaka koji rastu u unutrašnjosti krošnje i okomito. Osnovna rezidba je gotovo obavezna svake godine pri uzgoju gotovo svih vrsta voćaka, a dobrodošao je i rez u zeleno, tj. tijekom vegetacije.

Toliko o odabiru, sadnji i uzgoju voćaka. Nije jednostavno, ali čovjeka veseli kada ubere plodove svoga rada direktno sa stabla u svome vrtu.

(dnevnik.ba)