Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Uto07142020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Čuvarkuća liječi opekline i uhobolju

Čuvarkuća je mala trajna biljka koju karakterizira mnoštvo debelih i mesnatih listova okupljenih u rozetu koja raste u blizini tla. Tijekom ljeta (iako ne svake godine) iz nje izraste 30 do 40 centimetara visoka stabljika koja na vrhu ima mnoštvo zvjezdastih cvjetova.

Ljekovita svojstva i primjena

Čuvarkuća (Sempervivum tectorum L.) liječi opekline i to pomoću soka iscijeđenog iz listova ili pomoću različitih proizvoda proizvedenih iz ljekovite biljke. Druga poznata primjena odnosi se na liječenje uhobolje.

Oblog od svježe iscijeđenog soka umiruje mjesto uboda raznih kukaca poput osa, pčela i komaraca. Osim toga, čuvarkuća liječi bradavice, kurje oči i sunčane pjege. Najnovija istraživanja potvrđuju povoljan učinak svježe iscijeđenog soka čuvarkuće na imunološki sustav i prevenciju kancerogenih bolesti.

Domaći recepti

U slučaju uhobolje, potrebno je uzeti nekoliko listova biljke, prepoloviti ih i iscijediti par kapi soka u bolno uho. Tekućinu ostaviti u šupljini kratko vrijeme. S vremenom će se bol ublažiti i potpuno smanjiti.
Kad je pak riječ o liječenju opeklina, treba uzeti nešto veći broj listova, istisnuti sok i nanijeti direktno na opeklinu. (ordinacija.hr)