Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Čet07022020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Čuvajte se zaraza na bazenima

S visokim temperaturama okrećemo se svim mogućim načinima osvježavanja. Oni koji nisu mogli pronaći svježinu na moru imaju na raspolaganju rijeke, jezera ili bazene. Kod ovih posljednjih valja biti posebno oprezan: nedavnom je američkom anketom ustanovljeno kako 17 posto odraslih osoba mokri u bazen!

Ne morate zazirati jedino od ove nezdrave navike, jer američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti upozorava i na ostale moguće opasnosti koje vrebaju pored bazena, kao što su mijenjanje dječjih pelena u blizini vode ili osobe sa crijevnom virozom.

Čestice izmeta mogu prenositi bakterije poput streptokoka, stafilokoka i salmonele, pa čak i virus hepatitisa, tvrde stručnjaci, a njima ćete "obogatiti" svoje tijelo ako progutate vodu iz bazena.

"Klor i sunce su prilično učinkoviti pri ubijanju bakterija koje se nalaze u vodi, međutim, ova metoda nije 100-postotna. Uvijek postoji određeni rizik", tvrdi Bert Malone Ureda za zdravstvo Kansas Cityja.

Najbolja preventivna mjera bila bi nasapunati i otuširati se prije ulaska u bazen, što je nekada davno bilo obavezno, međutim, danas rijetko tko poduzima ovaj korak. Ista je anketa pokazala kako se 35 posto odraslih nikada ne otušira prije ulaska u bazen, piše Ordinacija.hr.