Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Uto07142020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Sjedite manje i živite duže!

Novo istraživanje pokazalo je da se sjedenjem povećava rizik za prijevremenu smrt. Znanstvenici iz Američkog društva oboljelih od raka u razdoblju od 1993. do 2006. ispitali su 123.216 ljudi o količini vremena koje provedu sjedeći, kao i o količini vremenu koje provedu u raznim fizičkim aktivnostima.

Otkrili su da se sjedenjem povećava rizik za prijevremenu smrt, čak i uz dovoljno fizičke aktivnosti u slobodno vrijeme.

Na primjer, žene koje su svakodnevno sjedile više od šest sati, imale su 37% veću vjerojatnost da tijekom istraživanje umru no što su to imale žene koje su sjedile manje od tri sata dnevno.
U međuvremenu, muškarci koji su sjedili više od šest sati imali su 18% veću vjerojatnost za smrt no aktivniji muškarci.

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu American Journal of Epidemiology, a dr. Alpa Patel, voditeljica ovog istraživanja, rekla je: „Nekoliko čimbenika može objasniti ovu vezu između vremena koje osoba provede sijedeći i višeg rizika za smrt zbog bilo kojeg razloga.“

„Vrijeme koje osoba provede sjedeći, bez obzira na fizičku aktivnost, ima važne metaboličke posljedice i može utjecati na stvari poput triglicerida, lipoproteina visoke gustoće, kolesterola, šećera u krvi, krvni tlak u mirovanju i leptina, koji su biomarkeri pretilosti, kardiovaskularnih bolesti i drugih kroničnih bolesti“, objasnila je.

Rezultati ovog istraživanja u skladu su sa rezultatima istraživanja koje su nedavno proveli znanstvenici sa švedskog Karolinska instituta, a koje je pokazalo da se vjerojatnost da žena razvije metabolički sindrom povećava za 26% svakim satom koji se provede pred televizorom.

 

(mojdoktor.hr)