Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sri06032020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Kuća od zlata

kuca od zlata

Jedan čovjek je za vrijeme zlatne groznice odlučio da proda svu svoju imovinu da bi obezbijedio opremu za kopanje zlata i hranu za ovaj poduhvat. Otišao je u planine zajedno sa drugim kopačima i krenuo u potragu za zlatom.

Dani su međutim prolazili, a on nije pronalazio ni trunku zlata. Prolazili su mjeseci i godine, a on je postajao sve siromašniji i siromašniji i na kraju je ostao bez ičega. Razočaran poslije svih tih protračenih godina čovjek riješi da ode u jedno napušteno mjesto gdje su ostale prazne barake kopača, i da tu na miru umre. Kako se osjećao veoma usamljenim na tom pustom i sumornom mjestu, odlučio je da ode negdje u prirodu. Stigao je do jednog potoka, koji je tekao pored divne livade do koje je bila šuma. Tu je zastao i, posmatrajući taj predivan prizor prirodne ljepote, odlučio da tu napravi sebi jednu malu kuću. Kako je bilo toplo vrijeme, iskopao je rupu pored potoka i počeo da pravi cigle od te zemlje i da ih suši na suncu. Od njih je kasnije sagradio kućicu na sred poljane. Došla je zima, a on je, onako izmoren i razočaran, umro od gladi i hladnoće.

Od tada je prošlo mnogo vremena i jedan mladi bračni par riješio je da kupi taj plac i sagradi na njemu kuću, jer im se jako sviđala priroda oko nje. Sagradili su kuću, ali im je jako smetala ta neugledna kućica na sred livade, pa su riješili da je sruše. Kada su počeli da je ruše, primijetili su da u ciglama nešto svjetluca na suncu. Odnijeli su ciglu na analizu i ustanovili da je se u cigli nalazi zlato.

Mjesto odakle je vađena zemlja za te cigle bilo je bogato nalazište zlata. Na tom mjestu je kasnije otvoren jedan od najvećih rudnika zlata na svijetu.
Zamislite koliko jedan čovjek može da bude slijep pored očiju i ne vidi bogatstvo koje tako dugo traži. Čovjek je umro od gladi u kući od zlata.

Ne budite i vi slijepi.

Otvorite oči!

Pogledajte oko sebe!

Preuzeto s mudremisli