Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Čet07092020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Stari siromašni prodavač jaja

Čekajući svog prijatelja ispred restorana starija dama je primijetila preko puta ulice staraca koji prodaje jaja. Prešla je ulicu i prišla mu. Jesu li to vaša domaća jaja? Ova desno su od mojih koka, a ova druga su od dvije žene što stanuju blizu mene. Jutros nisu mogle doći, pa sam im ja ponio da prodam.

prodavac jaja

- Onda dobro, važno mi je samo da su domaća. A koliko vam koštaju?
- Pa eto trideset komada prodajem za šest maraka.
- Puno mi je trideset. Uzela bi samo deset, ali ako ćete mi dati za jednu i po marku.
Starac joj na to odgovori: uzmite ih po cijeni koju želite, jer je to možda i dobro za početak. Danas nisam prodao ni jedno jaje.
 
Gospođa je uzela svojih deset komada jaja, i sva sretna što je spustila cijenu pretrčala ulicu i sa prijateljem ušla u restoran. Nakon završenog ručka konobar je donio račun na iznos od četrdeset i šest maraka. Izvadila je iz novčanika pedeset maraka, nasmiješila se konobaru i rekla: „zadržite ostatak.“ Za konobara je to sasvim normalno i u redu jer je navikao da mu se ostavlja, ali za starog siromašnog prodavača jaja to je bilo veoma bolno.

Ovakvih priča je mnogo i svugdje su oko nas. I svi smo bar nekada bili i sami učesnici istih.
 
Zapitajmo se kakva je to sreća i uspjeh, kada od tih časnih i poštenih ljudi koji se bore da prežive pokušavamo uzeti i to malo, snižavanjem cijene njihovog proizvoda i mukotrpnog rada. Zapitajmo se također da li smo ostavljanjem napojnice nakon skupih ručkova, plemeniti i velikodušni. Biće da su se pobrkali lončići. Biće da smo izgubili milost. Bit će da smo dostojanstvo umotali u kaljav papir.

Nepoznati autor