Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Čet07092020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Internet stranice stvarno kradu Vaše podatke

www

Korisnici interneta su znatno manje anonimni nego što to misle, pokazuju rezultati novog istraživanja, što je pojačalo pozive za uvođenje pravila koja bi zabranila praćenje po svjetskoj mreži.

Više od polovine od 185 najčešće posjećivanih stranica na internetu razmjenjuju korisnička imena ili identifikacijske podatke s drugim stranicama, utvrdio je Laboratorij za kompjutersku sigurnost Sveučilišta Stnford.

Google, Facebook, Comscore, Quantcast spadaju među stranice koje primaju najviše korisničkih imena i identifikacijskih podataka.

Predsjednik američke Federalne trgovinske komisije Jon Leibowitz izjavio je da će studija pomoći u naporima da se zaštiti privatnost korisnika na internetu i da se spriječi sakupljanje osobnih podataka u svrhu reklamiranja.

Komisija je prošle godine predložila da se na internetu uvede opcija "ne prati me", koja bi ograničila mogućnost da reklamne kompanije prikupljaju informacije o korisnicaima.

Leibowitz kaže da je osmislio sustav koji bi korisnici lako koristili, a kompanije morale poštivati, prenijela je Srna.

Jonathan Meyer, autor istraživanja, napomenio je da 61 posto web stranica koje je analizirao dijele podatke o svojim korisnicima s drugim lokacijama na internetu.

- U mnogim slučajevima programeri ne razmišljaju o privatnosti. Životna činjenica je da će informacije uvijek procuriti trećoj strani. Mislim da moramo shvatiti da internet tako funkcionira, izjavio je Meyer, postdiplomac na Standfordu.

Istraživanjem je utvrđeno da će, ako se korisnik prijavi na stranicu medijske kuće NBC, njegova adresa elektronske pošte biti podijeljena s još sedam kompanija, a ima primjera gdje se adresa dijeli s još 13 firmi.

Leibowitz je pozdravio odluku Microsofta, Mozzile i Applea da dodaju opciju "ne prati me" svojim čitačima interneta i izrazio nadu da će Google uskoro učiniti isto.

GIP/SRNA