Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Čet07092020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Oboren rekord: Prenešeni podaci brzinom od 186 gigabita u sekundi

gigabit

Istraživači su ostvarili brzinu prijenosa podataka od 186 gigabita u sekundi, čime su otvorili put formiranju mreža sa standardnom brzinom od 100 gigabita u sekundi, što bi značajno ubrzalo znanstvena istraživanja.

Novi rekord jednak je prenosu podataka s 1.000 DVD diskova u jednoj sekundi ili 100.000 blue-ray diskova za jedan dan, prenosi BBC.

Tijekom testa, podatke su razmijenili američko sveučilište Victoria iz Britanske Kolumbije i washingtonski državni centar za konvencije u Seattleu, koji su međusobno udaljeni 212 kilometara.

Istraživači su u oba smjera ostvarili brzinu od 186 gigabita u sekundi, čime su oborili svoj prethodni rekord od 119 gigabita u sekundi iz 2009. godine, prenosi Srna. Radi usporedbe, mreže optičkih kablova trenutno dostižu najveću brzinu prenosa podataka od jednog gigabita u sekundi.

U izvođenju eksperimenta sudjeloivali su fizičari, kompjuterski znanstvenici i mrežni inženjeri. Stručnjaci su, radi ilustracije mogućnosti ovog sustava, izvršili prijenos ogromne količine podataka iz centra u Seattleu i lokacija u Brazilu i Južnoj Koreji.

Ovo tehničko ostvarenje moglo bi biti vrlo korisno u realizaciji velikih znanstvenih projekata, poput eksperimenta Europske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) s velikim sudaračem čestica.

Preuzeto s: Bitno.ba