Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub05302020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Devetogodišnji Makedonac postao najmlađi inženjer Microsofta

marko calsan

Devetogodišnji Marko Čalasan iz Makedonije postao je najmlađi inženjer Microsofta u svijetu i već nudi svoje projekte. Prema tehnološkoj obučenosti Marko je definitivno čudo od djeteta,izjavio je Matej Potokar, glavni menadžer Microsofta u Sloveniji, gdje je devetogodišnji dječak ovih dana dobio Microsoftov certifikat za sistem-inženjera.

Mladi kompjutorski genij položio je zadnji ispit u Ljubljani i tako postao najmlađi Microsoftov sistem-inženjer, a tim povodom intervju s njim objavila su i dva američka elektronička medija - CNET i CBC, objavio je u četvrtak skopski dnevni list Nova Makedonija.

U izjavi za Makedonsk iradio u četvrtak Marko je rekao da bi želio živjeti u Americi kako b bio blizu najnovijih tehnoloških dostignuća i blizu Microsoftu.

Kaže kako dnevno na računalu radi u prosjeku četiri sata, no ponekad je to i više od deset sati.

Ne igra igrice, jer smatra da one ne nude ništa vrijedno, a svojim vršnjacima poručuje, žele li se igrati, da iziđu vani potraže društvo svojih prijatelja.

Glavni menadžer Microsofta u Sloveniji kazao je za makedonski radio kako je Marku, kada je došao na studij u Ljubljanu trebalo samo pola sata da pokaže svoje vrijednosti.

Marko je s roditeljima, koji su također sistem-inženjeri, otvorio u Skoplju informatičku školu za djecu od 8 do12 godina. U međuvremenu radi i projekte, a najnoviji je za produkciju visokokvalitetnih HD lekcija u Full HD formatu, kao i za dizajniranje sustava za njihovo emitiranje putem mrežne distribucije.

Marko želi projekt promovirati na nekom velikom svjetskom IT skupu, a nada se da će se za njega zainteresirati i neka tvrtka u Makedoniji.

Za Marka Čalosana kao informatičko čudo od djeteta saznalo se prije tri godine, nakon čega mu je makedonsko ministarstvo obrazovanja poklonilo kompletni kompjutorski laboratorij, što mu je, kako sam kaže, puno pomoglo da uz roditelje usavrši svoje znanje.

Izvor: Slobodna Dalmacija